İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik efendi yine saçmaladı

Bartholomeos, Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet ederek, AB üyelik yolunda ülkemize baskı istedi: Kısıtlanıyoruz. İlahiyat akademimiz yok. Mallarımıza el konuldu. Ekümenikliğimizi tanımıyorlar

FENER Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’de Ordodoks ve diğer Hıristiyan azınlıkların din özgürlüğü bağlamında kısıtlamalara maruz kaldıklarını öne sürdü ve bu tür sorunların Avrupa Birliği sürecinde çözülmesini beklediklerini söyledi.

Bartholomeos, İtalyan gazetelerinden La Repubblica’da dün yer alan demecinde, ‘Din özgürlüğü konusunda, bize ve diğer azınlıklara yönelik kısıtlamalar var. Azınlıklar olarak, ülke nüfusunun yüzde 0,01’i kadarız. Ortodokslar’ın sayısı sadece 5 bin civarında. Bazı ayrımcılıklar nedeniyle mağduruz’ dedi.

Ankara kaale almadı

‘Ankara’ya pek çok mektup gönderdim, ama neredeyse hiçbir zaman asla bir cevap alamadım’ diyen Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Din adamlarını yetiştirecek bir ilahiyat akademisinden mahrum olan tek kilise biziz. Kilisenin mülkiyet hakkı tanınmadığı için mallarımıza el konuldu. 17 yüzyıldır burada olan ekümenik patrikhanenin tüzel kişiliği tanınmıyor. Bunlar, kabul edilemez. Laik ve demokratik bir ülke, insan haklarını ve din özgürlüğünü herkes için tanımak zorundadır. Ayrımcılık yapmak, Avrupa ailesine dahil olma biçimindeki meşru arzuyla da bağdaştırılamaz’.

Patrik Bartholomeos, Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un kasım sonunda Türkiye’ye yapacağı seyahate ilişkin açıklamalarda da bulundu. Bartholomeos, Papa’nın 12 Eylül’de Almanya’da yaptığı konuşmada Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da eleştirildiğine dikkati çeken bir soruya karşılık olarak, ‘Başkalarının dinine ve kimliğine saygı göstererek, barış için işbirliği yapmalıyız.

Müslüman kardeşlerimizin peygamberinin incitilmesini istemediğimiz gibi, başkalarının İsa Mesih’i incitmelerini de istemiyoruz. Ancak ben Papa’nın İslam’ı incitmek istemediği kanaatindeyim’ dedi.

Patrik ayrıca, ‘Avrupa Birliği ve Papa, buradaki azınlıklara yardımcı olacaktır. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne doğru adım attığı süreçte, halen devam etmekte olan ayrımcılık sorunlarının birer birer çözüleceğine inanıyoruz’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.