İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Papaz okulunun kapatılması Lozan´ın ihlali´

Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul’da bir grup İtalyan gazeteciye, Türkiye’deki Hristiyan azınlıkların sorunları, Ankara’nın Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ve Papa’nın kasım ayı sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyaret konusunda bir değerlendirme yaptı.

İtalyan haber ajansı ANSA’ya göre Patrik Bartholomeos, Salvotere Mazza’nın ”Icone” (İkonlar) adlı kitabının Fener Rum Patrikhanesi’nde kendisine hediye edilmesi sırasında orada bulunan İtalyan gazetecilere yaptığı açıklamada, ”Avrupa Birliği ve Papa, buradaki azınlıklara yardımcı olacaktır. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne doğru adım attığı süreçte, halen devam etmekte olan ayrımcılık sorunlarının birer birer çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

Bartholomeos, Papa’nın Türkiye ziyaretinin azınlıkları rahatlatıcı bir boyut taşıyacağına da işaret ederek, ”Papa yaptığı her seyahatte din özgürlüğünün önemine dikkat çekiyor. Türkiye’ye geldiğinde, bunu sadece Katolikleri düşünerek yapmayacak. Zira bu tüm halkları ilgilendiren bir konudur. Demokratik bir hükümet, Avrupa ailesine mensup olan tüm halklara bu hakları tanımak zorundadır” diye konuştu.

”1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda bu topraklarda 180 bin kişiydik, bugün ise sayımız 4-5 bine düşmüş vaziyette. Acaba neden? Beklediğimiz ve istediğimiz şey sadece haklarımızın tanınmasıdır” diyen Patrik Bartholomeos, Türk hükümeti tarafından Fener Rum Patrikhanesinin tüzel kişiliğinin tanınmamasının ve de 1971’de heybeli ada Papaz Okulu’nu kapatılmasının 1923 tarihli Lozan Antlaşması’nın ihlali olduğunu ileri sürerek, şu ifadeleri kullandı:

”Bu, kabul edilebilir bir şey değildir. Bu adaletsizliktir. Zira Ortodoks dünyasında ilk patrikhane makamı olmamıza karşın, ilahiyatçılarını ve papazlarını yetiştirebileceği bir ilahiyat okulundan mahrum durumda olan yegane özerk kilise durumundayız” dedi.

Bartholomeos, Fener Rum Patrikhanesi’nin tüzel kişiliğinin tanınmaması neticesinde bazı kilise mallarının hazineye intikal etmesi gibi sonuçlar doğurduğuna değinerek, ”Biz 17 yüzyıldır bu topraklarda yaşıyoruz. Ama halen tüzel kişiliğimiz tanınmadı” diye konuştu.

”PAPA, TÜRKİYE’DE BÜYÜK BİR HEYECAN VE SEVGİYLE BEKLENİYOR”

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un 12 Eylül tarihinde Almanya’da yaptığı bir konuşmada Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelerin ardından Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan gerilime de değindi.

Patrik Bartholomeos, ””Ben Papa’nın, İslam’ı, bizim Müslüman kardeşlerimizi incitmek istemiş olduğunu sanmıyorum” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bizler burada, Müslümanlarla bir arada yaşıyoruz. Pek çok dostumuz var. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler olarak yan yana yaşamak ilginç bir tecrübe. İyi niyet ve de dinler arası diyalog sayesinde, bu krizin aşılmasını ve aramızdaki ihtilafların üstesinden gelinmesini umut ediyoruz”.

Vatikan ile İslam dünyası arasındaki son gerilimin Papa’nın Türkiye’ye yapacağı seyahati daha da ilginç hale getirdiğini savunan Bartholomeos, ”Papa’nın Türkiye’ye yapacağı gezi ilginç, gerekli ve önemli hale gelmiştir. Papa’nın başka bir zamana oranla bu dönemde gelecek olması daha da önemli” diye konuştu.

Patrik Bartholomeos, Türkiye’nin büyük bir coşkuyla Papa 16. Benediktus’un ziyaretini beklemekte olduğunu da ileri sürerek, ”Papa, Türkiye’de büyük bir heyecan ve sevgiyle bekleniyor. Zira Türk halkı yabancıları çok sever ve de çok konukseverdirler” dedi.

Vatikan ile İslam dünyası arasındaki gerilimin Papa’nın Türkiye seyahatinde bir ertelemeye yol açmadığını da dikkati çeken Bartholomeos, bu konudaki düşüncesini ise, ”Hükümetin de Papa’nın da bu ziyareti ertelemek istemeyip, belirlenen tarihte gerçekleşmesini istemiş olmaları ilginçtir” cümlesiyle özetledi.

Bartholomeos, İtalyan gazetecilerin Türkiye seyahatinde Papa’nın güvenliğine açısında olası risklere ilişkin sorusunu da, ”Devlet, böylesine önemli bir konuk için gereken tüm önlemleri alacaktır” diye yanıtladı.

Türkiye’nin daha önce Papa Altıncı Paul ve İkinci Jean Paul tarafından da ziyaret edildiğini hatırlatan Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Papa’nın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman bir ülkeyi ziyaret etmesi tarihte ilk kez olmayacak. Böyle bir ülkenin halkı ve cumhurbaşkanı ile Hıristiyanlığın dini lideri Papa arasındaki buluşma, diyaloğu güçlendirmek güçlendirmek, yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak ve tek tanrıcı iki din arasındaki diyaloğun önemine işaret etmek açısından da önemli bir fırsattır”

”5 EKİM’DE ANGELA MERKEL İLE GÖRÜŞECEĞİM”

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Almanya Başbakanı Angele Merkel’in önümüzdeki ekim ayında İstanbul’da kendisini ziyaret edeceğini de sözlerine ekleyerek, ”5 Ekim’de Angela Merkel ile görüşeceğim” dedi.

Patrik Bartholomeos, Türkiye’nin dini azınlıklara özgürlükler konusunda Avrupa’yı kendine örnek alması gerektiğini söyledi. Bu konuda Almanya’yı örnek gösteren Bartholomeos, ”Din özgürlüğüne saygı gösteren bir ülkede Türk vatandaşları, cami yaptırabiliyorlar, çocuklarına dinlerini öğretebiliyorlar, çalışıp vatandaşlık alabiliyorlar” dedi.

Bartholomeos, Türkiye’de ise benzer hakların kendilerine tanınmadığından bahsederek, ”Bizim burada maruz kaldığımız ayrımcılıkları, ülkemizin Avrupa ailesine tam üye katılma biçimindeki meşru arzusuyla bağdaştırmak olanaksızdır” diye konuştu.

Bartholomeos, Fener Rum Patrikhanesi’nin sadece haklarını elde etmek peşinde olduğunu belirterek, ”Bizim bu topraklardaki kökenlerimiz çok derinlerdedir. Ülkemizdeki idarecilerimizi kızdırmak istemiyoruz. Sadece haklarımızı istiyoruz. Biz sadece Ortodokslar için çalışmıyoruz. Tüm insanlığın yararına olan barış ve diyalog için de çalışıyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.