İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa papaz için geliyor

Papa 16. Benedikt’in gerçek amacının bu ziyareti fırsat bilip Fener Papazı Bartholomeos ile buluşarak Katolik-Ortodoks güçbirliğinin temellerini atmak olduğu ortaya çıktı.

——————————————————————————–

İstanbul ziyaretinin gizli amacı; Büyük Hıristiyan Birliği için Katolik-Ortodoks ittifakı

Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelecek olan Papa 16. Benedikt’in gerçek amacının bu ziyareti fırsat bilip Fener Papazı Bartholomeos ile buluşarak Katolik-Ortodoks güçbirliğinin temellerini atmak olduğu ortaya çıktı.

Herald Tribune, Papa’nın asıl çabasının, Müslümanlarla diyaloga değil Katoliklerle Ortodoksları birleştirmeye yönelik olduğunu yazdı. Gazete, Papa’nın Bizans kralının sözlerinden alıntı yapmasının da Ortodoks dünyasına “dayanışma jesti” anlamı taşıdığına işaret etti.

Papa papaz için geliyor

International Herald Tribune gazetesi Papa’nın Türkiye’yi Müslümanlarla diyalog kurmak için değil, Ortadoks ve Katolik dünyasını birleştirmek için ziyaret edeceğini iddia etti.

Papa’nın Türkiye ziyareti yabancı basının gündemini oluşturmaya devam ediyor. Deutche Welle TV’nin din işleri muhabiri John Berwick’in International Herald Tribune gazetesinde yayınlanan makalesinde, kasım ayında Türkiye’yi ziyaret edecek olan Papa 16’ncı Benedikt’in, daha önce Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeri olmadığını ve Müslüman ülkelerin oluşturacağı bir birliğe katılması gerektiğini söylediği hatırlatıldı.

Siyasi amaçlı

Papa’nın Türkiye’yi, “Ankara’nın kendini takdim etmek istediği gibi Doğu ile Batı arasında bir köprü olarak gördüğü için” ziyaret etmeyeceği ifade edilen makalede, hatta Benedikt’in bu ziyaretle amacının Müslümanlarla diyalog bile değil daha çok politik bir konu olduğu savunuldu. Makalede, Papa’nın asıl amacının “Ortodoks Kilisesi’nin başında bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos olduğu” ifade edildi. Bartholomeos’un Ortodoksların en üst düzeydeki sözcüsü olduğu belirtilen makalede, nasıl Papa’nın görevi Batı kilisesini (Katolikler) birleştirmekse, Patriğin görevinin de Doğu kilisesini (Ortodokslar) birleştirmek olduğu savunuldu.

Mezhepleri birleştirecek

Papa’nın hırslı ve istemli bir gündeminin olduğu kaydedilen makalede, Benedikt’in Avrupa’yı tekrar Hıristiyanlığa çağırmak istediği belirtildi. Makalede, “Bu, gerçek dışı görünebilir ama ilk adım bölünmüş Hıristiyanları birleştirmek olacaktır” denildi.Papa’nın, Katolikler ve Protestanlar arasında teolojik bakımdan çok ciddi farklar olduğuna inandığı belirtilen makalede, bu yüzden bu cephede yapılacak çok şey bulunmadığı ifade edildi. Makalede, ancak Ortodoksluk ile Katoliklik arasındaki durumun daha farklı olduğu ve Benedikt’e göre bu iki mezhep arasında bir birleşmenin mümkün ve arzu edilir olduğu kaydedildi.

Alıntı bu yüzdendi

Papa’nın, bir Ortodoks olan Bizans Kralı İkinci Manuel Paleologus’un Hazreti Muhammed ile ilgili sözlerinden alıntı yapması da bu amaca bağlanan makalede, bu atıfın 240 milyon Ortodoks tarafından bir dayanışma jesti olarak algılanacağı savunuldu. Makalede son olarak, kasım ayında Türkiye’ye gelecek olan Papa’nın, Patrik Bartholomeos tarafından sıcak bir biçimde karşılanacağından hiçbir şüphenin bulunmadığı kaydedildi.

28 Kasım’da Türkiye’de

Papa 16’ncı Benedikt’in Almanya’da İslam dinini hedef alan çirkin sözleri 28-29 Kasım’da gerçekleşecek Türkiye ziyaretini tehlikeye sokmuştu. Tartışmalar sürerken İstanbul’da toplanan Türkiye Katolik Piskoposlar Grubu, Papa’nın Türkiye ziyaretinin planlandığı şekilde gerçekleşeceğini açıklamıştı. 28 Kasım’da Ankara’da olacak Papa 29 Kasım’da Efes Meryem Ana Evi’ni 30 Kasım’da da İstanbul’daki Rum ve Ermeni patrikhanelerini ziyaret edecek.

Ortodoks dünyasınamesaj verecek

StrateJİst Aytunç Altındal, Papa’nın, Türkiye’ye geliş amacının Ortodoks dünyaya mesaj vermek olduğunu söyledi. Altındal, “Bartholomeos’un sözlerine bakarsak iki açıklamanın bağlantılı olduğunu görürüz. Bartholomeos, Papa’nın kendi sorunlarını çözmek için geldiğini söylemişti. Birlikte hareket ediyorlar” dedi. n 11’DE

Bu ziyaret skandallara gebe

Aytunç Altındal, Papa’nın Türkiye’de birtakım provokasyonlara kalkışabileceğine dikkat çekti.

Ünlü stratejist ve araştırmacı yazar Aytunç Altındal, Papa 16. Benedikt’in, ‘ekümenizm hareketi (kiliseler arası birlik)’ çerçevesinde Türkiye’ye geldiğini belirterek, amacının Ortodoks dünyaya mesaj vermek olduğunu söyledi. “Papa, zaten daha ilk günlerden itibaren nereye gidiyorsunuz? sorularına, ’Ben Costantinapol’e gidiyorum’dedi. Dünyada böyle bir devlet yok” diyen Altındal şunları söyledi: “Papa, Türkiye’ye, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın davetlisi olarak geliyor. Ama 16. Benedikt, belli gazetelere yaptığı bu açıklamalarla kendisini Bartholomeos’un davetlisi gibi göstermeye çalışıyor. Anlaşılan o ki Papa Türkiye’ye geldiğinde provokasyon yapacak. Belki de diyecek ki, ‘Ben aslında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ziyaret etmiyorum, ben Ortodoks kilisesini ziyaret ediyorum’ numarasını yapacak.”

‘Ekümenik’ diyecek

Bartholomeos’un, Papa’nın kendi sorunlarını çözmek için geldiğini söylediğini belirten Altındal, ikilinin birlikte hareket ettiklerine dikkat çekti. Altındal şöyle devam etti: “Verilen mesajlarda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını Papa verecek ve o temin edecek havası veriliyor. Yani Türkiye Cumhuriyeti değil, Vatikan gelip Türkiye’deki azınlık ve Ortodoksların sıkıntılarını çözecek. Öte yandan Papa, Türkiye’ye gelir gelmez papaza ‘ekümenik’ diyecek, skandal olacak. Papa, ‘Ortodoks Kilisesi’nin gasp edilmiş malları var. Onlar geri verilmeli. Ruhban okulu açılmalı’ diyecek. Bu da başka bir skandal olacak.”

Yorumlar kapatıldı.