İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´da `sözde soykırımı´ inkar yasası yeniden hortladı

Fransa’da geçen mayıs ayında meclis gündeminden çekilen sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı yeniden gündeme geliyor.

Kanun teklifini hazırlayan ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS), tasarıyı meclis gündemine taşımak için yine ‘özel gündem belirleme hakkını’ kullandı.

Ermeni soykırımını inkar edenlere 45 bin Euro para ve beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören teklif Fransız Meclisi’nin 12 Ekim’de yapılacak olan genel kurulunda görüşülecek.

Fransa’daki Ermeni diasporasının baskısıyla yeniden meclise gelen tasarının, yaklaşan seçimler sebebiyle bu kez kolaylıkla kabul edilmesi bekleniyor.

Kanun teklifine karşı çıkan Meclis Başkanı Jean Louis Debré, tasarının görüşüldüğü mayıs ayındaki oturuma iki defa ara verince tasarının oylamasına geçilememiş ve teklif gündemden düşmüştü. Tasarı, bu kez bahar aylarında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin arifesinde gündeme geldi.

Ermeni diasporasının güçlü bir lobiye sahip olduğu Fransa’da çekinceli baksalar bile siyasilerin tasarıya karşı çıkamayacakları ifade ediliyor. Tasarı, Fransa’nın 2001’de çıkardığı ‘Fransa Ermeni soykırımını açıkça tanır’ şeklindeki yasaya yaptırım kazandırılmasını amaçlıyor.

Tasarının 12 Ekim’de meclisten geçmesi halinde yasalaşabilmesi için Fransız Senatosu’nda da hiçbir değişiklik yapılmadan aynen onaylanması gerekiyor.

Metinle ilgili çok basit bir değişiklik önergesinin kabul edilmesi durumunda bile tasarı inceleme için yeniden meclise gönderiliyor.

Tasarının senatodan da geçmesi halinde yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının onayı gerekiyor. Son dönemde önemli derecede iyileşen Türk-Fransız ilişkilerinin yasanın onaylanması halinde yeni bir krize girmesi bekleniyor. Fransız parlamentosunun kararından en çok etkilenecek olanlar ise Türkiye’deki nükleer santral ve helikopter ihalelerini almak isteyen Fransız şirketleri olacak.

450 bine yakın Türkün yaşadığı Fransa’da Türk dernekleri de tasarıya karşı tepkili. Fransa Aktif Türk İşadamları Derneği Başkanı Nevzat Ceylan tasarının sonuca ulaşması halinde Fransa’daki Türkler için yeni bir dönem başlayacağını söyledi.

Yasayla, Türklerin suçlu duruma düşeceklerini söyleyen Ceylan “Beş yüz bin Türkü hapse mi atacaklar?” diye konuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Chirac, Fransa’da ilan edilen ‘Ermenistan yılı’ dolayısıyla bugün Erivan’a gidiyor. Chirac, ‘Ermeni soykırımı’ anıtını da ziyaret edecek.

Gezi öncesi, Fransa’daki bir Ermeni dergisine demeç veren Chirac, Türkiye’nin zor olsa da bir ‘hafıza ödevini’ yerine getireceğini inancı olduğunu söyledi.

29.09.2006

Ali İhsan Aydın

Paris

Yorumlar kapatıldı.