İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan´ı ziyarette tahrik etti: Türkiye soykırımı tanımalı

Ermenistan’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olmadan önce sözde Ermeni soykırım iddialarını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Soykırım iddialarını kabul eden Fransa, bu iddialarını reddedenlere yönelik hapis ve para cezasını öngören yasa tasarısı meclisin gündemine tekrar geliyor.

400 bin Ermeni’ye evsahipliği yapan Fransa, soykırım iddialarını 2001’de resmi olarak kabul etmişti. Fransa, bu iddialarını reddedenlere yönelik hapis ve para cezasını öngören yasa tasarısı meclisin gündemine tekrar getiriyor.

Ermenistan ziyareti sırasında basın toplantısı düzenleyen Chirac, sözde Ermeni soykırım iddialarını Türkiye’nin kabul edip etmemesi gerektiğine dair bir soruya, “Öyle olması gerektiğine inanıyorum. Ülkeler kendi hatalarını ve dramaların kabul ederek büyür.” şeklinde konuştu. Ermenistan ziyareti öncesi aylık Nouvelles d’Armenie’ye konuşan Chirac, Türkiye’nin AB üyeliği öncesi bellek çalışması yapması gerektiğini savunmuştu.

Fransa, Türkiye’nin muhtemel AB üyeliği için Ermeni iddiaları koşul olarak öne sürmemişti. AP’de geçen hafta onaylanan taslak metinde Ermeni iddialarının kabul edilmesi üyelik öncesi istenirken yapılan temasların ardından bu ifade değiştirildi.

Türkiye’nin AB sürecine ilişkin olarak Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, “Bu süreçte bir tehlike görmüyoruz. Ancak çıkarlarımızın bu sürece nasıl tartışılacağını görmek istiyoruz.” dedi. Koçaryan, Ermenistan’ın çıkarlarının “sınırları açık olan ve serbest dolaşıma izin veren” bir komşu istediklerini söyledi.

Türkiye, Ermenistan sınırını açmak için Erivan’ın soykırım iddialarından vazgeçmesini ve Karabağ sorununu çözmesini istiyor. [12:16:00]

30.09.2006
CİHAN

Yorumlar kapatıldı.