İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos, İtalyan gazetesine verdiği demeçte, azınlıklara hak tanınmadığını söyleyerek Türkiye`yi şikayet etti.

Türkiye`de azınlıklara din özgürlüğü tanınmadığını iddia eden Fener Rum Patriği Bartholomeos, 17 yüzyıldır ekümenik patrikhanenin tüzel kişiliğinin tanınmadığı ifadesine yer verdi.

——————————————————————————–

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye`de Ordodoks ve diğer Hristiyan azınlıkların din özgürlüğü bağlamında kısıtlamalara
maruz kaldıklarını öne sürdü ve bu tür sorunların Avrupa Birliği sürecinde çözülmesini beklediklerini söyledi.

Bartholomeos, İtalyan gazetelerinden La Repubblica`da bugün yer alan demecinde, “Din özgürlüğü konusunda, bize ve diğer azınlıklara yönelik kısıtlamalar var. Azınlıklar olarak, ülke nüfusunun yüzde 0,01`i kadarız. Ortodoksların sayısı sadece 5 bin civarında. Bazı ayrımcılıklar nedeniyle mağduruz” dedi.

“Ankara`ya pek çok mektup gönderdim, ama neredeyse hiçbir zaman asla bir cevap alamadım” diyen Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:”Din adamlarını yetiştirecek bir ilahiyat akademisinden mahrum olan tek kilise biziz. Kilisenin mülkiyet hakkı tanınmadığı için mallarımıza el konuldu. 17 yüzyıldır burada olan ekümenik patrikhanenin tüzel kişiliği tanınmıyor. Bunlar, kabul edilemez. Laik ve demokratik bir ülke, insan haklarını ve din özgürlüğünü herkes için tanımak zorundadır. Ayrımcılık yapmak, Avrupa ailesine dahil olma biçimindeki meşru arzuyla da bağdaştırılamaz”.

Papa`ya sahip çıktı

Patrik Bartholomeos, Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus`un Kasım sonunda Türkiye`ye yapacağı seyahate ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Bartholomeos, Papanın 12 Eylülde Almanya`da yaptığı konuşmada Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da eleştirildiğine dikkati çeken bir soruya karşılık olarak, “Başkalarının dinine ve kimliğine saygı göstererek, barış için işbirliği yapmalıyız. Müslüman kardeşlerimizin peygamberinin incitilmesini istemediğimiz gibi, başkalarının İsa Mesih`i incitmelerini de istemiyoruz. Ancak ben Papanın İslamı incitmek istemediği kanaatindeyim” dedi.

Patrik Bartholomeos, “Regensburg`daki konuşma nedeniyle Katolik Kilisesi ile İslam arasında sorunlar ortaya çıktıysa, Türkiye ziyareti yanlış anlamaları ortadan kaldırmak ve de tek tanrıcı dinler arasındaki diyaloğun gerekliliğini belirtmek için bir fırsat olacaktır” diye konuştu.

Bartholomeos, “Papanın Türkiye seyahatiyle ilgili olarak güvenlik endişesi var mı?” sorusunu ise, “Hayır. Hükümetimiz, böylesine önemli bir konuğu korumak için gerekli önlemleri alacaktır” diye yanıtladı.Roma Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi arasındaki sorunların giderilmesine yönelik faaliyetlere ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunan Bartholomeos, “İki kilise arasındaki diyalog faaliyetlerinin gidişatı nasıl olacak?” sorusuna karşılık şöyle dedi:”Bu, iyi niyete, Hristiyanların cesaret ve samimiyetine, özeleştiri yeteneklerine bağlı bir meseledir. Karma komisyon, beş yıl aradan sonra çalışmalarına yeniden başladı. Hedef, uzlaşabilme ve otorite meselelerinin tartışılmasının ardından `birincilik` meselesinin de ele alınmasıdır. Bir yıl sonra, bu konudaki metni almak üzere İtalya`da yeniden bir araya gelinecek”.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Acaba Katolikler fazla mı merkeziyetçi?” sorusuna karşılık olarak ise, “Ortodoksların da fazla demokrat ya da disiplin açısından daha zayıf oldukları söylenebilir” demekle yetindi.

Yorumlar kapatıldı.