İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya’da karikatür yoluyla Atatürk’e hakaret

Avustralya’da bir gazete, Maliye Bakanı Peter Costello’yu, elinde Atatürk’ün mezardan çıkarılmış naaşını tutarken gösteren bir karikatür yayınlandı. Karikatürde, Atatürk’ün elinde bulunan “Ermeni soykırımı” yazılı kağıt dikkat çekti.

Avustralya’da yayınlanan The Age gazetesinde bugün yayınlanan bir karikatürde, geçen hafta Atatürk’ü öven Avustralya Maliye Bakanı Peter Costello, elinde Atatürk’ün naaşını tutarken gösterildi. Alt kısmında “(Costello) Atatürk’ü diriltti” yazısı bulunan karikatürde, Atatürk’ün, elinde “Ermeni soykırımı” yazan bir kağıt gösterildi.

“Spooner“ imzalı olan ve dört parçadan oluşan karikatürde Costello ayrıca, “kökten dincileri cezalandırırken”, “elinde ‘Liberal’ yazan bir kasede para toplarken” ve “daha yüksek bir güce erişmeye çalışırken” gösterildi.

“TÜRKİYE ATATÜRK’ÜN KISITLAMALARININ ÇOĞUNU KALDIRDI”

Karikatürün yayınlandığı makalede de Türkiye’nin “Atatürk’ün pek çok sert kısıtlamasını kaldırdığı” savunuldu. Dennis Altman imzalı makalede, Peter Costello’nun geçen hafta Türkiye’yi ve Atatürk’ü övmesi “ironik” olarak değerlendirildi. Makalede, Türkiye’de dinin kamusal alanda ifade edilmesinin, Avustralya’ya göre çok daha sert biçimde yasaklandığı ifade edildi.

Atatürk’ün dini ilerleme önünde bir engel olarak gördüğü öne sürülen makalede, bu yüzden Atatürk’ün modern Türkiye’de dinin kamusal bir rolü olmasını istemediği savunuldu. Makalede, Atatürk’ün bu görüşleri “gerek laik gerek inançlı pek çok Avustralyalıyı şok edecek” bir sertlikle empoze etmeye çalıştığı iddia edildi.

Makalede, Türkiye’nin de Atatürk’ün “pek çok sert kısıtlamasını yürürlükten kaldırdığı” öne sürüldü.

COSTELLO NE DEMİŞTİ?

Avustralya Maliye Bakanı Costello, geçen hafta yaptığı konuşmasında “Gelibolu’da Türk zaferini komuta eden Mustafa Kemal Atatürk” tarafından kurulan laik Türkiye’nin, İslam dünyası önünde önemli bir örnek olduğunu söylemiş ve “O, modern İslam dünyasında liderlik örneği olarak kabul edilmeli” demişti. [11:55:00]

Yorumlar kapatıldı.