İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP milletvekili: Türkiye AB´ye üye olmak için birliğin değerlerine saygı göstermeli

A.A

Avrupa Parlamentosunun, Türkiye’nin 3 Ekim 2005 tarihinden bu yana katılım sürecinde kaydettiği ilerlemeye ilişkin değerlendirmelerini içeren raporunu hazırlayan Hollandalı Hristiyan-Demokrat parlamenter Camiel Eurlings, “Türkiye’nin AB’ye üye olması için birliğin kural ve değerlerine saygı göstermesi gerektiğini” söyledi.

Eurlings, Atina’da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesine verdiği demeçte, “Ankara’nın, üyelik sürecini devam ettirmek istiyorsa reformları sürdürmek durumunda olduğunu” belirtti.

Gazetenin, “Bu raporla Ankara’ya yollamak istediğiniz mesaj nedir” sorusunu da yanıtlayan Eurlings, şunları söyledi:
“Türkiye, Avrupa kulübüne girmek istiyorsa kurallarına da uymalıdır. Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başlamasından sonra gerekli reformları sürdüreceğine inanıyorduk, ama maalesef hızının çok büyük derecede azaldığını gördük.

Bunu da kabul edemeyiz. Raporumda, iki belirli konudan söz ediliyor. Birincisi Kıbrıs’la (Rum) ilgili olarak gümrük birliği protokolünün uygulanması, diğeri ise 2007 yılının sonuna kadar yapılması gereken din ve ifade özgürlüğü gibi siyasi reformlardı. İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ve Heybeliada Ruhban Okulunu 2 hafta kadar önce ziyaret ettim, herhangi bir ilerleme görmedim. Mesajım nettir: Vatandaşlarının dini ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen bir ülke, hiçbir zaman AB üyesi olamaz. Komşularıyla ilişkilerini düzeltmeyen bir ülke, üyelik müzakerelerini sürdüremez. Burada Kıbrıs (Rum) ile ilişkilerden söz ediyorum. Türkiye, yükümlülüklerine saygı göstererek Ankara protokolünü uygulamalıdır.”

Türkiye’deki bazı siyasi güçlerin reformlara karşı çıkarak aşırı milliyetçilik geliştirdiğini de savunan Eurlings, Türkiye’nin 2002-2004 yıllarında bu eğilime karşı çıkarak hızlı bir tempoyla reformları sürdürebileceğini gösterdiğini belirtti.
Türk siyasetçilerin Avrupa ile sıkı bir işbirliği istediğine inandığını söyleyen Eurlings, “Alternatif ne olabilir diye düşünüyorum. İran ve Irak ile bir ittifak mı? Türkiye’nin geleceği bu değildir. Türk hükümetinin daha iyi bir geleceğe temel olacak reformlara gitmesi gerekiyor” dedi.

Soru üzerine temel hedefin Türkiye’nin AB’ye tam üye olması olduğunu da belirten Eurlings, “Ancak top Türkiye’dedir. Gol atarsa skor değişecek. Komşularıyla iyi ilişki kurup çağdaş bir Avrupa ülkesi olabileceğini kanıtlarsa kesinlikle AB’ye üye olabilir” diye konuştu.

Türkiye gibi büyük bir ülkenin AB tarafından hazmedilmesinin güç olduğunu da vurgulayan Eurlings, AB içinde kurumsal reform yapılması gerektiğini, ancak her şeyin Türkiye’nin elinde olduğunu da belirtti.

Yorumlar kapatıldı.