İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara: Fransa kaybeder

Ankara, Ermeni soykırım iddialarını inkâr edenlerin cezalandırılmasını öngören kanun tasarısının Fransa Parlamentosu’nda yeniden gündeme alınmasına sert tepki gösterdi.

Zaman’a konuşan bir yetkili, “Böyle bir düzenleme yasalaşırsa bundan en çok zararı Fransa görür.” dedi. Tasarıya verilecek tepkiler Ankara’da değerlendiriliyor. Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk’ün bu aşamada Ankara’ya çağrılması düşünülmüyor. Önümüzdeki hafta TBMM üyesi bir grup parlamenter, Paris’e giderek 12 Ekim’de görüşülecek tasarı öncesinde girişimlerde bulunacak. Milletvekilleri, muhataplarına, Türkiye’nin 1915 olayları ile ilgili yaptığı açılımları hatırlatacak, “ortak tarih komisyonu” kurulması teklifine dikkat çekecek. Geçtiğimiz günlerde Paris’te temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Fransız mevkidaşı Philippe Douste-Blazy’e, “Komisyona siz de katılın.” çağrısı yapmıştı. Ancak Paris, bunun yerine, mayıs ayında gündeminden çıkardığı tasarıyı yeniden ele alıyor. Diplomatik bir kaynak, “Biz, Fransa ile ilişkilere son derece önem veriyoruz. Böyle bir yasanın çıkmasından en çok Fransa, Fransız halkı zarar görür.” dedikten sonra iki ülke arasındaki ticaret ve Fransız şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarına dikkat çekti.

İhaleler gündemde

Ekonomi, bu noktada Fransa’nın ikna edilmesi için kullanılacak araçların başında geliyor. Fransız şirketler, nükleer santral ihalesi ile yakından ilgileniyor, Türkiye’ye helikopter satmak istiyor. Aynı yetkili, “Gereken bütün girişimler yapılıyor, yapılacak.” derken, “Neticede aklıselimin galip gelmesini istiyoruz.” vurgusu yaptı. Ankara’da, Fransa’nın çıkarmak istediği düzenlemenin “fikir özgürlüğüne aykırı olduğu”na da dikkat çekiliyor. Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Erivan’a yaptığı ziyaret de dikkatle izleniyor. Ziyaret sırasında yapacağı açıklamaların da ışığında önümüzdeki hafta daha net bir politika belirlenecek.

Süleyman Kurt, Ankara

Yorumlar kapatıldı.