İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım´ şartı rapordan çıktı

AP, ‘Ermeni soykırımı’nın tanınması şartından vazgeçerken ‘Pontus ve Süryaniler’ rapora girdi

GÜVEN ÖZALP

STRASBOURG – Avrupa Parlamentosu (AP), Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporunu 71 oya karşı 429 oyla kabul etti. 125 parlamenterin de çekimser kaldığı oylamada Türkiye açısından en önemli gelişmelerden birini ‘Ermeni soykırımı’nı üyelik için önşart olarak gösteren paragrafın rapordan çıkarılması oluşturdu.

‘Ermeni soykırımı’nı üyeliğin önşartı olarak yansıtan ifadeler dünkü oylamada rapordan çıktı. 282 oya karşı 320 oyla ilgili madde rapordan silindi. Kopenhag Kriterleri’nin bir parçası olmamakla birlikte ‘Ermeni soykırımı’nın tanınması gereğine vurgu yapan ifadelerse kaldı.

‘Soykırım’ çağrışımı yaratan Pontus ve Süryanilerle ilgili atıflarsa verilen değişiklik önergelerine rağmen metinden çıkmadı. Buna karşın doğrudan ‘Pontus soykırımı’ atfı yapan bir değişiklik önergesi reddedildi. Reform sürecine ivme kazandırılması istenen rapordaki diğer bazı değerlendirme ve taleplerse şöyle sıralandı:

Annan Planı’na ve adadaki referandum sonucuna atıf yapan, izolasyonların kalkmasını talep eden değişiklik önergeleri reddedildi. Liman ve havaalanlarının açılmadığına vurgu yapan raporda, tüm AB ülkelerinin tanınmasının katılım süreci için gerekli bir unsur olduğu kaydedildi.

PKK kınanıp terörle mücadelede dayanışma mesajı verildi. PKK’nın acil ateşkes ilan etmesi istendi. DTP’yle diyalog çağrısı dikkati çekti.

Ermenistan’la diplomatik ilişki ve kara sınırı açılması talep edildi.

Üniversite öğrencilerinin türban takabilmeleri konusunda bir uzlaşı bulunması umudu dile getirildi.

Yeni Terörle Mücadele Yasası’nın temel hak ve özgürlükleri kısıtlamaması istenirken, TCK’nın 216, 277, 285, 288, 301, 305 ve 318. maddelerinde değişikliğe gidilmesi ya da maddelerin iptali talep edildi.

Yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi istendi.

Dini özgürlüklere dikkat çekilirken, Ruhban Okulu’nun açılması, ‘ekümenik’ sıfatına izin verilmesi, azınlık mallarının satışının durdurulması, Alevilerin tanınması ve din dersinin seçmeli olması sıralandı.

Şemdinli olayları ve savcı Ferhat Sarıkaya’nın ihracından duyulan endişe dile getirilerek askerin rolü konusundaki endişeler yineleniyor.

Dışişleri: Tatmin edici değil

Dışişleri Bakanlığı, raporun tatmin edici olmamakla birlikte Türkiye-AB ilişkilerinin daha fazla zarar görmesini önleme yönünden olumlu olduğunu bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.