İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım’ önkoşul değil

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, sözde Ermeni soykırımının tanınmasının üyelik öncesi ön koşul olarak getirilmesi yolunda yaptığı çağrıyı geri çekti. Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings’in raporu, soykırım maddesi çıkarılarak, kabul edildi.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 20:47 TSİ 27 Eylül 2006 Çarşamba

STRASBOURG – Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda, Türkiye raporunun oylanması sırasında, daha önce dışişleri komisyonunda kabul edilen ve üyelik öncesi sözde soykırımın tanınması çağrısında bulunulan madde geri çekildi.

Sosyalist, Liberal ve Yeşil parlamenterlerin büyük bir bölümünün, raporda yer alan bu paragrafın geri çekilmesi yönünde verdikleri değişiklik önergesi, 282’ye karşı 320 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi.

Türkiye’ye üyelik yerine ayrıcalıklı ortaklık önerilmesini öngören değişiklik önergesi de oturumda reddedildi.

Avrupalı parlamenterler PKK’ya derhal ateşkes yapması ve uyması çağrısında da bulundu.

Değişiklik önergelerinin ardından yapılan oylamada, Camiel Eurlings’in raporu 71’e karşı 429 oyla kabul edildi.

Bağlayıcı özelliği olmayan tavsiye niteliğindeki raporda, Türkiye’ye AB üyeliği yolunda yapılan reformların hızlandırılması çağrısında bulunuldu.

‘AP BİR SORUMLULUK YÜKLENDİ’

Raporu hazırlayan Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings, oylamanın ardından yaptığı konuşmada “Beklentilerimiz tekrarlandı. Türk tarafı sözlerini yerine getirsin, ifade ve din özgürlüğü konusunda 2007 sonuna kadar yerine getirmesi gereken şeyler var. Avrupa Parlamentosu bir sorumluluk yüklendi. Avrupa’nın değerlerini korumaya çalışıyor. Türkiye’nin bu raporu, reformları gerçekleştirmek için bir teşvik olarak değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’den reform sürecini hızlandırmasını beklediklerini vurgulayan Eurlings, 301. maddeyle ilgili olarak da, “AB’nin içine girmiş bir ülkenin, böyle bir maddesi olamaz” ifadesini kullandı.

‘RAPOR SERT AMA UMUTLUYUM’

Eurlings, ayrıca “Raporun Türkiye için sert koşullar içerdiğini biliyorum. Bu konuda üzgünüm. Ama umutlu olduğumu da dile getirmeliyim. Umarım bu rapor doğru şekilde yansıtılır” yorumunu yaptı.

AP’nin Türkiye raporunda neler var?

Türkiye’nin Ermenistan ile biraraya gelmesi ve sorunların konuşulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Eurlings, Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin ifadelerin rapordan çıkarılmasından da memnun olduğunu belirtti.

Hollandalı parlamenter, PKK terörüne de değindi ve “PKK’dan ateşkes ilan etmesini istiyoruz. Türk hükümetinin de bir şekilde Kürt siyasilerle iletişime geçmesini istiyoruz” dedi.

Dışişleri’nden değerlendirme

• Dışişleri Bakanlığı, AP Türkiye raporunu, “AB sürecimize sağlamasını temenni ettiğimiz olumlu katkıya ilişkin beklentilerimiz açısından tatmin edici olmamakla birlikte, AP’nun raporla ilgili rahatsızlıklarımızın bir bölümünü gidermek suretiyle, Türkiye-AB ilişkilerinin daha fazla zarar görmesini önleme yönünde çaba göstermesini önemli buluyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Dışişleri açıklamasında, “İlk aldığımız bilgilere göre, AP’de oylanarak kabul edilen son metinde, olumsuz unsurların bir kısmının giderildiği, bununla birlikte, Türkiye AB süreciyle doğrudan bağlantısı olmayan ve bu sürece hiçbir katkıda bulunmayacak bazı unsurların da yer almaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Diğer yandan, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını üyeliğimizin ön şartı haline getiren maddenin reddedilmesi, müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunun vurgulanması, PKK terör örgütünün kınanarak terörle mücadelede Türkiye’ye destek verilmesi önemlidir” denildi. Açıklamaya, şöyle devam edildi: “Rapor, AB sürecimize sağlamasını temenni ettiğimiz olumlu katkıya ilişkin beklentilerimiz açısından tatmin edici olmamakla birlikte, AP’nun raporla ilgili rahatsızlıklarımızın bir bölümünü gidermek suretiyle, Türkiye-AB ilişkilerinin daha fazla zarar görmesini önleme yönünde çaba göstermesini önemli buluyoruz. Bu hassasiyetin AP tarafından gösterilmiş olmasının, sürecin devamına olumlu katkıda bulunacağını ümit ediyoruz. Bu yönde çaba sarf eden AP üyelerini takdirle karşılıyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.