İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım ihracı

Ünal ÖZTÜRK / AMSTERDAM

22 Kasım’da Hollanda’da yapılacak seçimlere katılabilmek için sözde Ermeni soykırımını tanımak şart oldu. Soykırımı tanımadığı gerekçesiyle Türk kökenli milletvekili adayı Erdinç Saçan’ın Sosyal Demokrat İşçi Parti’nin listesinden çıkarılmasının ardından Hıristiyan Demokrat Parti de Türk kökenli iki milletvekili adayını listeden attı.

HOLLANDA’da 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimler öncesinde Ermeni diyasporasının başlattığı kampanya sonucunda iki ayrı partinin listelerinde yer alan toplam üç Türk kökenli aday, listelerden çıkarıldı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin (PVDA) seçim listesinde 53’üncü sırada yer alan Türk kökenli milletvekili adayı Erdinç Saçan’ı sözde Ermeni soykırımını tanımadığı gerekçesiyle listeden çıkarmasının ardından Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) de Ayhan Tonca ve Osman Elmacı için aynı yola başvurdu.

Erdinç Saçan’ın İşçi Partisi aday listesinden çıkarılmasının ardından önceki akşam saatlerinde toplanan Başbakan Jan Peter Balkenende’nin mensubu olduğu Hristiyan Demokrat Parti yönetimi de Türk adaylar Ayhan Tonca ve Osman Elmacı’nın listeden çıkarılmasını kararlaştırdı.

Aday listesinin 35. sırasında yer alan Tonca ile 56. sırada bulunan Elmacı daha önce parti yönetiminin ağır baskısıyla partinin soykırım konusundaki görüşlerine katıldıklarını açıklamışlardı. Parti, adaylardan yazılı bir açıklama almış ve bu açıklama, 2004 yılı Aralık ayında parlamentoda benimsenen, soykırım iddialarıyla ilgili tavsiye kararına dayandırılmıştı.

Adaylar, “O sırada biz de orada olsaydık tavsiye kararına onay verirdik” şeklindeki görüşlerini partiye iletmişlerdi. Tavsiye kararı Türkiye ile ilişkilerde Ermeni soykırının kabul edilmesi konusunun sürekli gündeme getirilmesini öngörüyordu.

DÖRT ADAY DAHA VAR

Parti listelerinden çıkarılan üç Türk de önceleri Ermeni soykırımının tanınmasının mümkün olmadığını söyledikten sonra tutumlarını yumuşatmıştı. Türk asıllı üç adayın parti listelerinden çıkarılmasının ardından gözler, listede yer alan diğer Türk kökenli adaylara çevrildi. Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin listesinde ikinci sırada bulunan Nebahat Albayrak’ın dışında üç aday daha bulunuyor. Hıristiyan Demokrat Parti’de ise Coşkun Çörüz, 19’uncu sırada yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.