İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım dedi 301´lik oldu

İktidarın ‘Uygulamayı görelim’ dediği TCK’nın 301. maddesi hiç ‘boş durmuyor.’ Daha önce ‘Türklüğü aşağıladığı’ için aldığı altı aylık hapis cezası ertelenen Hrant Dink’e aynı gerekçeyle yeniden dava açıldı

RADİKAL – İSTANBUL – Yazar Elif Şafak duruşması öncesinde Avrupa Birliği yetkililerinin ‘Derhal kaldırılsın’ dediği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Bakalım, görelim’ yorumunda bulunduğu 301. maddenin son kurbanı, daha önce de yargılanan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink oldu. Şafak’ın beraatinden dört gün sonra Dink hakkında, Reuters Haber Ajansı’na verdiği bir demecinden ötürü dava açıldı.

‘Soykırımdır’ dedi

Dink, Reuters Haber Ajansı’na, ‘Ermeni sorunu’ ile ilgili verdiği demeç, milliyetçi avukat Kemal Kerinçsiz’in arkadaşlarından Recep Akkuş’un Şişli Savcılığı’na yaptığı şikâyet üzerine soruşturma korusu olmuştu. Soruşturma konusu olan bu demeçte Hrant Dink, şöyle diyordu:

“Elbette bu bir soykırımdır diyorum, çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan halkın bu olanlarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyoruz.”

Akkuş’un şikâyeti üzerine bu sözlere soruşturma açıldığı haberi 21 Temmuz’daki Agos gazetesinde de duyuruldu. ‘301’e karşı 1 oy’ başlıklı haberde, hem soruşturmanın kendisi hem de soruşturmaya konu
olan demeç aktarıldı. Akkuş’un şikâyetiyle başlatıldığı iddia edilen soruşturmanın sonucu öğrenilemedi. Ancak şimdiyse Şişli Cumhuriyet Savcılığı 21 Temmuz’da Agos gazetesinde yer alan ve soruşturma açıldığını duyuran haberde kullanılan pasaja dava açtı. İdianamade, Dink ile gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Sarkis Seropyan ve Dink’in oğlu Arat Dink hakkında, TCK’nın 301. maddesi gereğince daha önce mahkûm olduğu ‘Türklüğü aşağılamak’ suçuyla altı aydan üçer yıla kadar hapis cezası istendi.

‘Özel hedef alınıyorum’

Hrant Dink, kendisine yönelik özel bir ilgi olduğunu ve özellikle hedef alındığını kaydederek, davayla ilgili şöyle tepki gösterdi: “Beni hedef alanlar, Kerinçsizler gibi insanların teşkil ettiği grupların daha derinlerinden geliyor. Onların arkalarında duranlar diye düşünüyorum. Burada amaç, hem beni yıldırmak hem de haddimi bildirmek sanki. Bu çabanın sürdüğünü görüyorum. Ben Türkiye’de demokrasi mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Herhalde onlar da benden vazgeçmeyecek.”

Dink, 13 Şubat 2004’te Agos gazetesinde yayımlanan sekiz bölümlük yazı dizisinde yer alan ‘Türk’ten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin, Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur’ ifadeleri nedeniyle eski TCK’nın 159. maddesinde düzenlenen ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ suçundan Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde altı ay hapse mahkûm edilmiş, ceza ertelenmişti. Hrant Dink suçlu bulunursa, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda onaylanan bu altı aylık hapis cezasını da yatacak.

Dink’e verilen cezanın onaylanmasının ardından aydınlardan oluşan ‘Düşünce Suçuna Karşı Girişim’, imza kampanyası başlatmıştı. 19 Temmuz’da gazetelerde yer alan ‘301’e karşı 1 imza’ başlıklı ilanda, aydınlar, Hrant Dink’in yeni TCK’nın 301 maddesine dayandırılarak suç sayılan yazısını, fikir özgürlüğü adına savunup suça iştirak ettiklerini belirtmişti.

Yorumlar kapatıldı.