İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O rapor değişiyor

BERİVAN ORUÇOĞLU 27.09.2006

Avrupa Parlementosu (AP) Genel Kurulu’nda bugün onaylanması beklenen kritik Türkiye raporunda Ankara’nın diplomatik çabaları meyve vermeye başladı. Hollandalı parlementer Camiel Eurlings’in hazırladığı ve ağır eleştirilerle dolu raporun genel tonunun değişmesi “zayıf bir ihtimal” olarak görülürken, Ankara’nın hassasiyetle üzerinde durduğu sözde Ermeni soykırımı iddialarının üyelik için ön şart olması yönündeki ifadelerin rapordan çıkarılması bekleniyor. Hıristiyan Demokratlar’ın da Ermeni önergelerinin rapordan çıkmasını desteklediği belirtiliyor.

DESTEK ÖNERGELERİ

TBMM üyelerinin üç hafta boyunca AP üyelerini yakın markaja alması, kritik raporda Ankara lehine değişiklikler yapılmasını gündeme getirdi. Sosyalistler, Yeşiller ve Liberallerin, Ankara’nın beklentileri doğrultusunda verdiği değişiklik önergelerinden öne çıkanları şöyle:

“Sözde Ermeni soykırımının tanınması üyelik için önşarttır” paragrafı silinsin.

Pontus Rumları ve Süryanilere soykırım yapıldığını ima eden cümle kaldırılsın.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm için attığı adımlara yapılan vurgu güçlendirilsin

AB’nin Kıbrıs Türklerine verdiği sözlerin Rumlar nedeniyle yerine getirilemediği hatırlatılsın

Kıbrıs için AB müktesebatına yapılan atıf silinsin

Müzakerelerde hedefin tam üyelik olduğu sulandırılmasın

Türkiye’nin bölge için önemli bir aktör olduğu unutulmasın

OYUNDA KURAL DEĞİŞMEZ

Avrupa Komisyonu’nun insani yardımdan sorumlu üyesi eski Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel, oyun esnasında AB’nin kuralları değiştiremeyeceğini vurgularken, “Ermeni iddiaları üyelik için önkoşul olamaz. Türkiye’ye diğer aday ülkelerden farklı davranılmamalı. Tartışmalar adeta Türkiye yarın AB’ye üye olacakmış gibi yapılıyor. Zamanı geldiğinde gerekli reformların yapılıp yapılmadığına bakılır. Ayrıca Türkiye’nin bölge için anahtar bir ülke olduğunu unutmamalıyız” dedi.

HEDEF TAM ÜYELİK

Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de AB’nin daha önce verdiği sözlere bağlı kalması gerektiğinin altını çizerek, “müzakerelerin hedefi tam üyeliktir, AB’nin demokratik ve istikrarlı bir Türkiye’ye ihtiyacı var” diye konuştu. Avrupa’da İslam’la ilgili tartışmaların yaşandığına dikkat çeken Rehn, Türkiye’nin AB entegrasyonunun bir “mihenk taşı” olacağını ifade etti.

3 GRUPTAN TAM DESTEK

Sosyalistler, Yeşiller ve Liberaller değişiklik önergelerinin kabul edilmemesi durumunda rapora “red” oyu verecekleri tehtidinde bulurken, komisyon kaynakları raporun şimdiki halini noel ağacına benzettiler. “Raporun her tarafından ayrı birşey sarkıyor” diyen yetkilileri, Türkiye konusunda adil bir rapor yazılması gerektiğini söylediler.

Bulgaristan ve Romanya’ya müjdeli haber

AB Komisyonu, Romanya ve Bulgaristan’ın 1 ocak 2007’de birliğe tam üye olabileceğini açıkladı. Strasbourg’da dün yayımlanan raporda, Bulgaristan ve Romanya’nın ocak ayında üyeliğe kabul edilmesi tavsiye edilirken, bu ülkelere yine üyelik öncesi bir dizi ağır koşullar getirildi.

AB Komisyonu’nun tavsiyesi, ekim ayında yapılacak AB zirvesinde liderlerin onayına sunulacak. AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de düzenlediği basın toplantısında, Bulgaristan ve Romanya’nın 2007 başında birliğe üye olacağını duyurdu.

Yorumlar kapatıldı.