İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşte kıyamet kopartan vakıf malları

Meclis’te tartışmalar arasında görüşülen Vakıflar Yasası geçtiğinde, azınlık vakıflarına 150 milyon YTL’lik malları iade edilecek. Vakıfların 177’si ibadethane, 212 taşınmazı bulunuyor

YURDAGÜL ŞİMŞEK

ANKARA – AKP ile CHP arasında ‘Lozan’ tartışmasına yol açan Vakıflar Yasa tasarısı yasalaştığında Türkiye’de bulunan 177 kilise, sinagog ve şapelin tapusunun azınlık vakıflarına tescil edileceği öğrenildi. Bu sayının Türkiye’de bulunan kilise, sinagog ve şapelin yüzde 1’i olduğu bildirildi.

Avrupa Birliği’ne uyum düzenlemeleri arasında yer alan Vakıflar Yasa tasarısının TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ediyor. CHP’lilerin ‘Lozan deliniyor’ gerekçesiyle karşı çıktıkları tasarıyla azınlık vakıflarının mal edinimi önündeki bürokratik engeller kaldırılırken, 1974’te Yargıtay’ın kararıyla el konulan vakıf mallarının iadesi de sağlanıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, tasarının aynen yasalaşması halinde azınlık vakıflarına tescil edilecek ibadethane ve taşınmazlarla ilgili bir çalışma da yaptı. Tasarı yasalaştığında azınlık vakıflarına iade edilecek malların toplam değerinin 150 milyon YTL olduğu ifade edildi. Nam-ı müstear ve nam-ı mevhumlar adına kayıtlı olduğu beyan edilen cemaat vakıflarına ait 212 taşınmaz bulunuyor. Bunların 35’ini arsa, dükkân, ev, oda gibi gayrimenkuller, 177’sini ise ibadethaneler oluşturuyor.

En çok Gökçeada’da İade edilecek kilise, sinagog ve şapellerin 175’i Gökçeada’da. Gökçeada Bademliköy’de, Bademliköy Panayia Kimisiz Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait 21 şapel ve bir kilise; Tepeköy’de Evangelismos Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait 35 şapel ve bir mezarlık şapel; Dereköy’de Aya Marina Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait 54 şapel ve üç kilise; Gökçeada merkezde Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait bir mağaza, iki küçük kilise ve 23 şapel; Zeytinliköy’de ise Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait 34 şapel ve iki kilise, iade edilecek taşınmazlar arasında yer alıyor.

Tasarı yasalaştığında, çeşitli cemaat vakıflarına ait İstanbul’daki 35 mülk de cemaat vakıflarına iade edilecek. Bu mülklerin büyük bir kısmı Fatih ilçesinde diğerleri de Eminönü, Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar, Adalar, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde bulunuyor. İade edilecek mülkler arasında iki de sinegog yer alıyor. Taşınmazlarını iade alacak cemaat vakıfları ve taşınmaz sayıları şöyle:

Ortaköy Aya Fokas Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı: Üç arsa,

Ortaköy Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı: İki arsa,

Rumelihisar Surp Sandth Ermeni Kilisesi vakfı: Bir arsa,

Koca Mustafa Paşa Surp Kevork Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı: Bir oda,

Kumkapı Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı: Üç dükkân,

Ayvansaray Aya Dimitri Aya Vlaharne Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı: Bir kâgir ev,

Balat Ahrida Musevi Sinagoğu Vakfı: İki sinagog, dört dükkân,

Balat Surp Hreştegabet Ermeni Kilisesi ve mektebi Vakfı: Yedi ev, arsa ve dükkân

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı: Altı ahşap ev, kâgir depo, kâgir hane

Beyoğlu Surp Gazer Ermeni Katolik Mihitaryan Manastırı ve Mektebi Vakfı: Bir oda,

Beyoğlu Üç Horon Ermeni Kilisesi Vakfı: Dört oda, dükkân, kâgir dükkân

Dört vakıf mallarını geri almıştı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; Türkiye’de camaat vakıflarının 2 bin 396 taşınmazı, 1948 akar ve 451 hayratı bulunuyor. Bu vakıflara ait 260 da ibadethane var. 1936 Beyannamesi’yle 124 taşınmaz Hazine’ye, 28 taşınmaz da Vakıflar Genel Müdürlüğü tüzelkişiliğine geçti. 2002 yılında çıkan ve cemaat vakıflarının mal edinmesine ilişkin yasağı kaldıran yasadan sonra ise dört vakıf başvurarak beş taşınmazını aldı, yedi taşınmazını ise sattı.

Yorumlar kapatıldı.