İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaat vakıflarına yurtdışı faaliyet yasağı

RADİKAL – ANKARA – Vakıfların uluslararası faaliyette bulunma şartı ‘vakıf senedi’ koşuluna bağlandı. Mazbut, mülhak ve cemaat vakıflarının vakıf senetlerinde ‘uluslararası faaliyet’ bulunmadığı için bu vakıfların yurtdışında şube ve temsilcilik açması otomatikman yasaklanmış oldu.

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri süren Vakıflar Yasa tasarısının bazı maddeleri değiştirilerek kabul edildi. Komisyonda vakıfların uluslararası faaliyetlerini düzenleyen madde uzun tartışmalara neden oldu. CHP’li üyeler, vakıfların yurtdışında şube ve temsilcilik açması, bağış ve yardım almasıyla şirket kurmasını içeren düzenlemelere karşı çıktı. AKP’li Bekir Bozdağ’ın verdiği önergeyle de, vakıfların uluslararası faaliyette bulunması için bunun vakıf senedinde yazılı olması şartı getirildi.

Kabul edilen önergeye göre;

Vakıflar, vakıf senedinde yer almak koşuluyla uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluşlar kurup, yurtdışında kurulmuş kuruluşlara üye olabilecek.

Vakıflar, yurtiçi ve yutdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış alabilecek.

Yurtiçi ve yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere bağışta bulunabilecek.

Nakdi yardımların yurt dışından alınması veya yurtdışına yapılması banka aracılığıyla olacak ve sonuç Genel Müdürlüğe iletilecek.

Sadece yeniler yararlanacak

Uluslararası faaliyetlerin ‘vakıf senedi’ koşuluna bağlanmasıyla yurtdışında şube ve temsilcilik açma hakkı sadece yeni kurulan vakıflara verilmiş oldu. Çünkü mazbut (zaptedilmiş), mülhak (Medeni Kanun’dan önce vücut bulmuş ve yönetimleri, kurucularının soyundan gelenlere şart edilmiş vakıflar) cemaat vakıflarının vakıf senedinde uluslararası faaliyet bulunmuyor.

Yorumlar kapatıldı.