İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bizleri de yargılayın!

Aydınlar, Hrant Dink’le birlikte yargılanmak için imza kampanyası başlattı

DEMET BİLGE ERGÜN

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e 301. maddeden bir dava daha açılması, hukukçular, akademisyenler, yayıncılar ve aydınların tepkisini çekti. Düşünce Suçuna Karşı Girişim ile Prof. Taner Akçam, Dink’le birlikte yargılanmak için internet üzerinden imza kampanyası başlattı. Uzman görüşleri şöyle:

Müzisyen Şanar Yurdatapan: 301. madde hemen çöpe atılmalı. Başka ülkelerde benzeri maddelerin bulunduğu argümanı, argünman değil. O ülkelerde böyle bir uygulama yok. Bulunsa da kötü örnek, örnek oluşturmaz. Kişinin başka kişiye hakareti suç olabilir. Ama bir kişinin koca devlete ettiği hakaret suç olmamalı. Bu kocaman adamın bir çocuğu dövmesine benzer.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Öncelikle TCK’da o kadar koruyucu hüküm varken, 301’e gerek var mıydı? Yoktu. 301’in ayrı madde olarak bu şekilde yazılmış olması birçok sakıncaya yol açıyor. ‘Üniversiteler dökülüyor’ dediğinizde eleştiri kabul ediliyor, ‘Emniyet teşkilatı dökülüyor’ dediğinizde suç oluyor. Sadece Türk soyundan gelen kişiler korunuyor. Türklüğü ne derece koruduğu da kuşkulu. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin saygınlığını zedelemektedir.

Prof. Dr. Baskın Oran: 301, 288, 305, 216 teker teker bir şey ifade etmez. Bunları yazıp uygulayan zihniyet korkunç. Bu, Türkiyelileri korkutmanın üçüncü kuşağı. Birinci kuşak, ‘Vurun din düşmanına’, ikinci kuşak, ‘Vurun komüniste’ dedi. Üçüncü kuşak, ‘Vurun Türklük düşmanına’ diyor. Bu zihniyet sürdükçe yavrulayacak. Amaç ülkeyi AB’den koparmak. Türkiye bu korkutmayla korunamaz, moral olarak çöker.

Avukat Ergin Cinmen: Daha önce Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Dink hakkında verdiği karardaki muhalefet gerekçeleri 301. maddenin nasıl uygulanması gerektiğini ortaya koyuyor. AİHS içtihatlarını yargıç içselleştirmeli. Ama bu içtihatlar uygulanmıyor. Düşüncelerin karartıldığı, otosansürün arttığı bir ülke haline geliyoruz.

Yayıncı Ragıp Zorakolu: Yeni TCK çıktığında ilk dava bana açılmıştı. Bunu trafik kazası diye düşünmüştüm. Oysa çok hesaplı ve politik bir oyunun parçasıymış. Yasa çıkarken uyardık. Ne hükümet ne AB bunu görmek istedi. Ne yaptığını bilmeyen, aşağılık duygusundaki, histerik halde saldıran toplum görüntüsü vermek, Türkiye yurttaşlarına yapılabilecek en büyük hakaret.

Yorumlar kapatıldı.