İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklar: Vatandaş değil miyiz?

Azınlık vakıflarıyla ilgili tasarıya bir tepki daha: İstekleri karşılamıyor. Türk vatandaşına mütekabiliyet ilkesi olur mu?

YURDAGÜL ŞİMŞEK

ANKARA – Azınlık vakıflarına tanınacak haklar için getirilen ‘mütekabiliyet esası’na azınlık vakıfları “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına böyle bir hüküm uygulanabilir mi?” diyerek karşı çıktı.

Azınlık vakıfları, tasarıyla taleplerin karşılanmamasından da şikâyet etti.

Ermeni Patrikhanesi Hukuk Komisyonu üyesi ve azınlık vakıflarının avukatı Sebu Aslangil, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden Vakıflar Yasa tasarısının, dile getirdikleri taleplerin önemli bir bölümünün karşılanmadığını söyledi. Hükümet tasarısında olmamasına rağmen komisyondaki görüşmelerde azınlık vakıfları ile ilgili ‘mütekabiliyet ilkesi’nin getirildiğini anımsatan Aslangil, “Bu doğru bir yaklaşım değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına böyle bir hüküm uygulanabilir mi?” dedi. Aslangil, azınlık vakıflarının tasarıda karşı çıktığı hükümleri de şöyle sıraladı:

Daha çok Rum vatandaşlarına ait 25 civarında mazbutiyeye alınmış (yöneticisi kalmadığı için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen) cemaat vakfı bulunuyor. Biz bunların canlandırılmasını istemiştik. Tasarıda bu olanak kesinlikle ortadan kaldırılmıştır. Tasarıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü 10 yıl yöneticisiz kalan tüm vakıflara atama yapabilecek.

1974 yılında Yargıtay kararıyla vakıfların mülkiyetinden devlete geçen gayrimenkuller var. Biz bunların vakıflara iadesini ya da tanzim edilmesini istemiştik. Tasarıda bu düzenleme yok.

Hükümet tasarısında kısmen de olsa mazbutiyeye alınan vakıfların mallarının bir başka vakfa geçebileceğine ilişkin hükümler vardı. Alt komisyonda, bu malların diğer vakıfların yanı sıra kamu yararına derneklere verilebileceği hükmünü getirmiş. Bu hüküm cemaat vakıfları açısından sorun yaratacaktır.

Vakıflar Meclisi’nin oluşumu konusundaki itirazlarımız da giderilmedi. Meclis’te cemaat vakıfları adına bir üye bulunacak. Ancak, bu temsilcinin nasıl ve ne şekilde seçileceğine ilişkin açıklık yok.

Hükümet tasarısında olmamasına rağmen alt komisyonun, vakıfların yurtdışından alacakları ya da yurtdışına gönderecekleri nakdi yardımlarına banka aracılığı şartı getirilmesine de karşıyız.

Azınlık vakıfları ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında mallara ilişkin süren davalardan şartsız vazgeçilmesini istiyorduk, yetki Vakıflar Meclisi’ne verildi.

Yorumlar kapatıldı.