İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklar bildirisi: Rehine değiliz

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlar ilk kez bir bildiri yayımlayarak, AKP hükümetini ve CHP’yi tutumlarından dolayı protesto etti.

100’ü aşkın Ermeni ve Rum kökenli vatandaşın imzaladığı bildiride CHP’nin tutumu, ‘asimilasyoncu yaklaşımın en doruk noktası’ diye nitelendirildi. Hükümete yönelik olarak da AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’a atfedilen, “Azınlıklar sorununu AB’ye giriş sürecinin gereği olarak ele alacağız” ifadesi eleştirildi.

Meclis Adalet Komisyonu’nda bugün vakıflar yasa tasarısının görüşülmesinden önce yapılan açıklamada, ‘9. Uyum Paketi’ adıyla görüşülen yasa tasarıları sırasında gayrimüslimlere yönelik, Meclis kürsüsünden seslendirilen ayrımcı tutumun ‘ibret verici’ olduğu belirtildi. Fener Rum Patrikanesi Basın Danışmanı Dositheos Anagnostopulos, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, gazeteci yazarlar Raffi A. Hermonn, Karin Karakaşlı, Etyen Mahçupyan, Sarkis Seropyan ve araştımacı Nazan Maksudyan’ın da imza koyduğu açıklama şöyle:

‘Aynı derecede kınıyoruz’

“Yurttaşılık haklarımızı ve sorunlarımızın çözümüne ilişkin taleplerimizi bugüne değin dikkate almayan, bunu ancak AB’ye giriş gereği olarak ele almak mecburiyetinde kaldığını çekinmeden itiraf eden iktidar anlayışı

ile sorunlarımızın çözümüne en ufak bir katkıda bulunmadığı gibi, bu toplumun doğal ve tarihsel bir parçası olan farklılıklara bakışta asimilasyoncu yaklaşımın en doruk noktasını sergileyen muhalefet anlayışını aynı derecede kınıyoruz. Sorunlarımıza çözüm getirip getirmeyeceğinden dahi şüphe ettiğimiz yasa maddelerinin Meclis’te görüşülmesi vesilesiyle bizleri rehine olarak algıladığını itiraf eden ve ‘mütekabiliyet’ talep eden zihniyete hatırlatmak isteriz ki, onların tasavvur ettiği düzen demokratik bir cumhuriyet değildir. TC’nin gayrimüslim vatandaşları olarak altta imzası olan bizler, iktidarı da muhalefeti de demokratik bir cumhuriyet olmayı sindirmeye ve gereğini yapmaya davet ediyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.