İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık bildirisi

TBMM’deki bazı ifadelere 100’e yakın Rum ve Ermeni vatandaş bir bildiriyle tepki gösterdi. “Bizleri rehine olarak algıladığını itiraf eden zihniyeti kınıyoruz” denildi

Belma Akçura

TOLGA ŞARDAN Ankara

Türkiye’deki bir grup Rum ve Ermeni vatandaş, hükümetin, cemaat vakıflarının mallarının iadesine dönük Meclis’e verilen tasarıyı geri çekmesini ve CHP’nin azınlıklar için mütekabiliyet (karşılıklılık) istemesini yayımladıkları bildiriyle kınadı.

Aralarında Hrant Dink ve Etyen Mahcupyan’ın da bulunduğu Ermeni ve Rum kökenli 100’ü aşkın Türkiye vatandaşı imzaladıkları ortak bildiride, “İktidarı da muhalefeti de demokratik bir cumhuriyet olmayı sindirmeye ve gereğini yapmaya davet ediyoruz” dedi.

‘İbret verici bulduk’

“9. Uyum Paketi” adı altında Meclis’te görüşülen yasa tasarıları sırasında, azınlık statüsündeki Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına yönelik olarak Meclis kürsüsünden seslendirilen ayrımcı tutumu ibret verici bulduklarını belirten imzacılar bildiride şu ifadelere yer verdiler:

İşte bildiri

“Yurttaşlık haklarımızı ve sorunlarımızın çözümüne ilişkin taleplerimizi bugüne değin dikkate almayan ve bunu ancak AB’ye giriş sürecinin bir gereği olarak ele almak mecburiyetinde kaldığını çekinmeden itiraf eden iktidar anlayışı ile, sorunlarımızın çözümüne en ufak bir katkıda bulunmadığı gibi bu toplumun doğal ve tarihsel bir parçası olan farklılıklara bakışta asimilasyoncu yaklaşımın en doruk noktasını sergileyen muhalefet anlayışını aynı derecede kınıyoruz.

Görüşmeler vesilesiyle bizleri rehine olarak algıladığını itiraf eden ve ‘mütekabiliyet’ talep eden zihniyete hatırlatmak isteriz ki onların tasavvur ettiği düzen demokratik bir cumhuriyet değildir.”

‘Rencide etmeyin’

Bildiriyi imzalayan Dink şöyle konuştu:

“Biz azınlıklar, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu ayrımcılığa sivil bir tepkiyle karşı çıkıyoruz. Biz rehine değil, yurttaşız. Mütekabiliyet uygulamasını talep eden zihniyeti ister soldan ister sağdan gelsin aynı şiddetle kınıyoruz. Milliyetçilik üretmek adına gerçek yurttaş olan azınlıklar rencide edilemez”

CHP’li milletvekillerinin üzerinde durduğu mütekabiliyet esasının anlamı şöyle:

Bir devletin başka bir devletin vatandaşlarına uyguladığı hukuki veya fiili bir davranış biçimine karşılık, diğer devletin de aynı şekilde davranması.

Hrant Dink’e, 301’den bir dava daha açıldı

ESRA ALUS İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink hakkında “Türklüğü aşağılamak” suçlamasıyla ikinci kez dava açıldı.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede TCK’nın 301. maddesi uyarınca Dink’in 3 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, Agos gazetesinde 21 Temmuz’da yayımlanan “301’e karşı 1 oy” başlıklı haberde Dink’in yabancı bir haber ajansına verdiği demeçte kullandığı sözlerden alıntı yapıldığı kaydedildi.

Alıntıda, “Elbette bu bir soykırımdır diyorum, çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan halkın bu olanlarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyoruz” denildiği belirtilen iddianamede, bu sözlerle Türklüğün aşağılandığı vurgulandı.

Dink, daha önce de Agos’taki bir makalesinde yer alan ifadeleri nedeniyle “Türklüğe hakaret” suçundan hapse mahkum edilmiş, cezası ertelenmişti.

CHP’liler ne demişti?

AB uyum yasaları çerçevesinde hükümetin cemaat vakıflarına ait, ancak mülkiyeti devlete geçmiş malların iadesine dönük başlattığı çalışma, Vakıflar Yasa Tasarısı’na ilişkin komisyon raporuna yansıyınca muhalefet şerhi koyan CHP’liler, şu görüşleri dile getirmişti:

“Tasarının yasalaşmasından sonra cemaat vakıflarının mal edinememeleri nedeniyle, tapuda nam-ı müstear ve nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar, cemaat vakıfları adına tescil olunacak. Türkiye’deki yargı sürecinin son noktasının AİHM olduğu da dikkate alındığında, ülkemizdeki Ayasofya, Sümela Manastırı, Akdamar Kilisesi, Ani Harabeleri ve yüzlerce kilise ile kiliseye ait olduğu iddia edilecek arazinin cemaatlerle ilişkilendirilmesinin önüne geçilemeyecektir. Böylece atalarımızın kanı ile kurtardığı vatan toprakları tartışılır duruma gelecek.”

CHP’nin bu tavrıyla düzenlenen maddeye ‘mütekabiliyet’ maddesi kondu.

Haluk Koç: Azınlıklar tek taraflı olmasınlar

ANKARA Milliyet

CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, bir grup azınlık mensubunun yayımladığı deklarasyonu “Aydınların da önce yaşadıkları ülkenin çıkarlarını, haklılığını savunma konusunda tek taraflı olmamaları gerekiyor” diye değerlendirdi.

Konunun, Yunanistan vatandaşı olan Türk soydaşların haklarıyla ilgili olduğuna dikkati çeken Koç, şunları söyledi:

“Biz, AB üyesi olan bir ülkede hem Yunan iç hukukunda, hem Yunanistan’ı bağlayan AB hukuku içerisinde, hem de Yunanistan’ın ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde uygulamalarının ne şekilde olduğunu sorgulamak istiyoruz. Bunun ülkemizdeki gayrimüslim yurttaşlarımıza bir baskı unsuru olarak kullanılmasını önermiyoruz. Sadece bu hukuki çerçevede yurtdışındaki Türk vakıflarına yapılan haksızlığın giderilmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin düşün insanlarının yaşadıkları ülkenin haklılığını savunma konusunda tek taraflı olmamaları gerekiyor.”

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da, “Mütekabiliyet olayını biz azınlıklar açısından söylemiyoruz. Yurttaşa karşı mütekabiliyet olmaz. Davranışları (açıklama) gericidir, yanlıştır. Hiçbir özgürlükleri de kısıtlanmış değildir. Ekmeğini yiyip, suyunu içtikleri Türkiye’ye haksızlık yapıyorlar” dedi.

Bildiriyi imzalayanlar

Altunkaya Arşaluys, Altunkaya Hagop, Anagnostopulos Dositheos, Arslan Serda, Asigigan Arda, Alcan Toros, Alcan Garo, Aslanoğlu Anna Maria, Ataoğlu Aret, Ataoğlu Karin, Ataoğlu Sevan, Atınç Nadya, Avedikyan Sezar, Babek Haygazun, Babek Kirkor, Babek Natali, Babek Burak, Babek Kapriyel, Bağdat Hayko, Bakırcı Eliz, Baytar Lora, Balımoğlu Barkev, Bardizban Jilber, Barsamyan Saro, Bebek Tatyos, Benlioğlu Penyamin, Berberyan Bercuhi, Bıçakçı Artin, Bingaz Silva, Bingaz Süren, Cebeci Arev, Cebeci Kirkor, Cebeci Meline, Ceranoğlu Silva, Çam Gültop, Çam Hülya, Çam Gülşen, Çam Erol, Çam Murat, Çam Arman, Çam Sarkis, Çam Anna, Çam Köksal, Çam Yılmaz, Çakır Anto, Çalgıcıoğlu Boğos, Çalıkman Kayuş, Çelik Meline, Çelik Erol, Çelik Uğur, Çelik Talin, Çidem Aksel, Çilingir Arlin, Çilingir Murat, Çilgunyan Araksi, Çimen Sarkis, Çiteli Serkan, Çonkar Bedros, Çölcü Elmas, Dellaloğlu Kristin, Değirmencioğlu Ani, Demirci Artin, Dink Hrant, Dink Arat, Dink Rakel, Düvenci Takuhi, Düvenci Vahriç, Elbe Beti, Elbe Sarkis, Erdinç Arda, Erbal Ayda, Erkol Jüliyet, Erkol Sarkis, Ekmekçi Murat, Esayan Markar, Estukoğlu Seta, Estukoğlu Sasun, Estukoğlu Pakrat, Gavrilof Jan, Gobelyan Yervant, Gök İshak, Güder Taniel, Gürciyan Herman, Gürciyan Seta, Hergel Armenuhi, Hergel Misak, Hermonn A. Raffi, İçöz Anjel, İçöz Şahin, İçöz Aynur, İçöz Uğur, Kadıyan Ayk, Kalataş Hrant, Kalataş Şuşan, Karapekmez Artin, Karapekmez Surpik, Karapekmez Süron, Karapekmez Nazlı, Karapekmez Sevan, Karapekmez Simon, Karabulut Donik, Kartun Hagop, Kartun Murat, Kartun Ohannes, Kartun Şaken, Kartun Tatyos, Karabulut Aret, Karakaşlı Karin, Karayan Burag, Kazancı Sevan, Kalataş Harutyun, Kalataş Maryam, Kazeroğlu Anita, Kazeroğlu Artakin, Kazeroğlu Kıymet, Kazeroğlu Kamer, Keskin Ohannes, Kınaryan Jirayr, Kılıçdağı Ohannes, Koptaş Rober, Kopar Lüsyen, Kovan Karun, Kuyuciyan Aylin, Kuyuciyan Raffi, Küçükhoren Natali, Kürkçüoğlu Arden, Madatyan Ardaş, Madatyan Takuhi, Mahçupyan Etyen, Maksudyan Nazan, Maksudyan Sibel, Mermer Leda, Mermer Günay, Mildanoğlu Zakarya, Mikaelyan Burak, Murat Dina, Nalcı Ani, Nalcı Arto, Nalcı Aris, Nas Aras, Nurnur Apraham, Nurnur Sara, Orguneser Arman, Orguneser Kapriyel, Oskanyan Ari, Özer Setrak, Özer Harutyun, Özsahakyan Nazaret, Özkan Murad, Pala Sibel, Pamir Kazmir, Pariziyanos Andon, Paylan Garabet, Paylan Sevan, Paylan Sirarpi, Paylan Ani, Paylan Antranik, Saris Mayda, Sağbazar Sayat, Seropyan Sarkis, Silahlı Ohannes, Seropyan Sarkis, Saydam Niko, Silahlı Tomas, Silahlı Solina, Selvioğlu Onnik, Tayran Arman, Taşköprü Efkiye, Teller Hilda, Teller İrma, Tulumbacı İlda, Tomasyan Yetvart, Tomasyan Payline, Tomasyan Mihran, Usta Garabet, Usta Süzan, Uygun Nadya, Varjabedyan Yetvart, Vasiliadis Mihail, Yaşruel Eliz, Zaman Levon, Zaman Takuhi, Zurnacı Panos.

Yorumlar kapatıldı.