İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de yeni Ermeni manevrası

ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan hattında inşa edilmesi ve Ermenistan’dan geçmemesi planlanan demiryolu için ABD kurumlarının kredi vermesini yasaklayan bir öneriyi oybirliğiyle kabul etti.

NTV-MSNBC

Güncelleme: 13:40 TSİ 25 Eylül 2006 Pazartesi
WASHINGTON – Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında kurulması planlanan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Ermenistan’dan geçmeyecek olması, Erivan hükümetinin ve ABD’deki Ermeni lobisinin tepkisini çekiyordu. Bu çercevede Ermeni lobisinin, planı engellemeye yönelik yeni girişimi, ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi’nde destek buldu.

Komitede yapılan oylamada, Bakü-kars demiryolu projesine Eximbank ve diğer resmi ABD finans kuruluşlarınca kredi verilmesini yasaklayan bir öneri, oybirliğiyle kabul edildi.

ABD’deki Ermeni kuruluşları, Senato Bankacılık Komitesi’nin bu adımını büyük memnuniyetle karşıladı.

Erivan hükümeti ve Ermeni lobisi, projede Ermenistan’da mevcut demiryolu şebekesinin kullanılmayacak olmasını protesto ediyordu ve Ermenistan’a karşı ambargo niteliği taşıdığını iddia ettikleri projenin, bu haliyle gereksiz ve pahalı olacağını savunuyordu.

Ermeni lobisinin, ABD’nin Erivan büyükelçiliğine aday gösterilen Richard Hoagland’ın Senato’daki onay işlemini engelleme çabaları da sürüyor.

Yorumlar kapatıldı.