İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatikan güvence istiyor

A.A.

Vatikan, Papa 16. Benedikt’in kasım sonunda Türkiye’ye yapacağı seyahatle ilgili olarak, Türk makamlarının güvenlik açısından güvence vermesini istediği bildirildi. Vatikan’a yakın bir kaynak, seyahatle ilgili olarak, Türk makamlarınca yüksek düzeyde güvenlik önlemi alınacağından Papalık yetkililerinin emin olmak istediğini belirtti.

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa’nın Almanya’daki konuşmasında Hz. Muhammed konusunda kullandığı ifadelerin İslam dünyasında yol açtığı tepkiler, Vatikan’ın güvenlik kaygılarını da artırdı. Papa’nın, yanlış anlaşıldığı biçimindeki beyanatlarının ortamı tam olarak yatıştıramaması, 16. Benedikt için güvenlik önlemlerini de ön plana çıkardı.

İtalya’nın olası saldırıları göz önüne alarak, gerek Vatikan’da, gerekse Papa’nın yazlık ikametgahının bulunduğu Castelgandolfo beldesindeki Papalık Sarayı çevresinde güvenlik önlemlerini artırdığı bir dönemde, 16. Benediktus’un kasım sonunda Türkiye’ye yapacağı seyahat de güvenlik açısında ciddi bir kaygı teşkil ediyor.

Vatikan’a yakın bir kaynak, 16. Benedik’in Türkiye’ye yapacağı seyahatle ilgili olarak, Türk makamlarınca yüksek düzeyde güvenlik önlemi alınacağından Papalık yetkililerinin emin olmak istediğini belirtti.

Edinilen bilgiye göre Vatikan, Papa 16. Benediktus’un Türkiye’ye yapacağı seyahatle ilgili olarak Türk makamlarının güvenlik açısından güvence vermesini bekliyor.

Uzmanlar, Papa’nın Türkiye’ye yapacağı seyahatle ilgili güvenlik kaygısının ortaya çıkmasında, baş gösteren gerginliğin yanı sıra Orta Doğu’daki kimi terör örgütlerinin internet aracılığıyla yayımladığı tehdit mesajlarının da etkili olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, 1981’de İkinci Jean Paul’ü hedef alan suikast girişiminin tetikçisi Mehmet Ali Ağca’nın son günlerde Batı medyasına da yansıyan mektubunun da Papa’nın güvenliği bakımından endişeye yol açtığına işaret ediliyor.

Ağca, avukatı aracılığıyla cezaevinden kimi yayın organlarına ulaştırdığı 18 eylül tarihli mektubunda, 16. Benediktus’u kastederek, “Can güvenliği tehlikede, Papa Türkiye’ye gelmesin” demişti.

Edinilen bilgiye göre, İsviçreli Muhafızlar Alayı başta olmak üzere Papa’nın güvenliğini sağlamakla yükümlü birimler, 16. Benediktus’un Türkiye ziyareti sırasında, halihazırda devam eden gerginlik nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemi alınması gerekeceği kanaatinde.

Bu arada Papa’nın Türkiye’ye yapacağı seyahatte güvenliğin nasıl sağlanacağı, son günlerde İtalya’da siyasi partiler arasında da polemik konusu oldu.

İtalya Başbakanı Romano Prodi, önceki gün ABD’de bulunduğu sırada gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu, “Ben hiçbir şey bilmiyorum. Bu konuda bilmemi beklediğiniz nedir? Papa’nın güvenlik işini muhafızları bilir” diye yanıtlamıştı.

Prodi’nin bu sözleri ise merkez-sağ muhalefet tarafından sert dille eleştirilmişti. Prodi, Papa’yı güvenlik gibi önemli bir meselede yalnız bırakmayı yeğlemekle suçlanmıştı.

Prodi de tepkiler sonrasında yaptığı açıklamada, “Sözlerim kasten çarpıtıldı. Benim ne demek istediğim son derece açık. Papa’nın güvenlik meselesi, tabii ki Türk polisinin işi olacaktır. Böyle bir seyahatte güvenliği, davet sahibi olan ülke sağlar” demişti.

Yorumlar kapatıldı.