İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn ´301´ için Ankara´ya geliyor

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, müzakerelerin başlama kararının yıldönümünde, TCK 301 için Ankara’da Erdoğan’la buluşacak

HİLAL KÖYLÜ

ANKARA – Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’deki reform sürecini değerlendireceği ilerleme raporunun açıklanması için geri sayım sürerken, komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, reform sürecine ilişkin son uyarı ve beklentilerini iletmek üzere 2 Ekim’de Ankara’da olacak. Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelerek, TCK’nın 301. maddesinin kaldırılmasına neden önem verdiklerini anlatacak.

Olli Rehn böylece Türkiye’yle AB’nin üyelik müzakerelerine başlama kararının alındığı 3 Ekim 2005’in yıldönümünde Türkiye’de olacak. 3 Ekim 2005’teki kararın hemen ardından 5 Ekim’de Ankara’ya gelen Olli Rehn, Türkiye’nin üyeliğine desteğini dile getirmişti.

Komiser Rehn’in bu Ankara ziyaretindeyse TCK 301’in ifade özgürlüğü önünde ne kadar büyük engel olduğunu ve bu maddenin kaldırılmasına niye önem verdiklerini Başbakan’a anlatması bekleniyor. Rehn, 3-4 Ekim’de Türk-İş’in düzenleyeceği ‘sendikal haklar’ konulu kongrenin de konuğu olacak.

Rehn’in ziyaretinin ayrıntıları üzerinde çalışan AB Komisyonu’nun Türkiye Temsilciliği yetkilileri, ziyaretin temel gündem maddesinin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) tartışmalı 301. maddesi olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekiyor. “Türkiye’de ifade özgürlüğünün önünde ciddi sorunlar var ve 301’inci maddenin ne denli büyük sorun yarattığını son olarak yazar Elif Şafak davasında da herkes gördü” diyen komisyon yetkilileri, Avrupa Birliği’nin 301’in ‘tamamen kalkmasından’ yana tavır koyduğuna vurgu yapıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün 301. maddenin yeniden değerlendirilebileceğine ilişkin sözlerinin Avrupa Birliği Komisyonu’nda ‘memnuniyetle’ karşılandığını belirten komisyon yetkilileri, “Ankara’nın vakıflar yasa tasarısı ve ruhban okulu üzerindeki tartışmaları da olumlu sonuçlandıracağını umuyoruz” diyor.

Rehn Gül’le buluştu

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le New York’taki temasları çerçevesinde bir araya gelen Rehn, bu toplantıyı gazetecilere değerlendirirken şunları söyledi: “Sayın Gül’le çok dostça ve özlü görüşmelerde bulunduk, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri ve özellikle Türkiye’deki reform sürecini konuştuk. Gül’ü, Türkiye’nin 9. reform paketini kabul etmesi konusunda cesaretlendirdik. Böylece reform sürecinin yeni bir ivme kazanacağını düşünüyoruz.”

Rehn, reform sürecinin yavaşladığına inanıp inanmadığını soran bir gazeteciye, “İlerleme raporunu 8 Kasım’da sunacağız ve raporumuzda sizlere Türkiye’deki reform sürecinin ayrıntılı ve analitik bir resmini vereceğiz” yanıtı verdi.

9. Reform paketi bekleniyor

Rehn, şu anda Türkiye’deki durumu analiz ettiklerini belirterek, TBMM’nin de hâlâ 9. reform paketini onaylama şansı bulunduğunu ve bunun da değerlendirmelerinde önemli bir yer tutacağını vurguladı. Rehn, pakette ifade özgürlüğü ve dini cemaatlerin haklarının özel önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.