İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşte azınlıkların istediği 36 mülk

Ateş YALAZAN / ANKARA

Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri süren Vakıflar yasa tasarısında gündeme gelen ve azınlıkların kendilerine devredilmesini istediği 36 parça mülkün tamamı İstanbul’da bulunuyor. CHP’liler bu tasarıyla Ayasofya’nın bile azınlıklara geçebileceğini iddia ediyor.

VAKIFLAR Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi sırasında gündeme gelen ve azınlık vakıflarının kendilerine devredilmesini istedikleri 36 parçalık listeyi Hürriyet ele geçirdi. Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden Vakıflar Yasa Tasarısı’na CHP’liler itiraz ediyor. CHP’liler, tasarının geçici 9.maddesiyle birlikte Ayasofya da dahil olmak üzere bir çok eski eserin azınlık vakıflarına geçeceğini iddia ediyorlar. AKP kanadı ise azınlık vakıflarına geçebilecek 36 parça mal olduğunu ve bunların belirlendiğini ileri sürüyorlar. Ancak bu listenin azınlık vakıflarının bugüne kadar yaptıkları talepler sonucunda oluştuğu ortaya çıktı. İşte bugüne kadar talep edilen 36 mülk:

Ortaköy Aya Fokas Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi: İstanbul Beşiktaş’ta 198, 244, 417,5 metrekarelik üç arsa (Malikleri: Yunan tebaasından Elanka Tedori Kızı- Meryem Duagım Kızı- Anna Duagin Leon Abraham oğlu)

Rumelihisarı Surp Sandth Ermeni Kilisesi Vakfı: İstanbul Sarıyer Rumelihisarı’nda 75.60 metrekare arsa (Maliki: Şentuht Takyos Kızı)

Koca Mustafa Paşa Surp Kevork Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı: İstanbul Eminönü Dayehatun’da 31 metrekare oda (Maliki: Minaskigork)

Kumkapı Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı: İstanbul Eminönü Büyükçarşı Kürkçüler Sokak’ta toplam 57 metrekare 3 adet dükkan (Maliki: Meryem Binti Ovagim)

Ayvansaray Aya Dimitri Vlaharne Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı: İstanbul Fatih Tahtaminare’de kagir ev (Maliki: Nikola)

Balat Ahrida Musevi Sinagogu Vakfı: İstanbul Fatih’te toplam 30 metrekarelik 6 adet kagir dükkan, (Maliki: Cevahirci İsrail) ile Hızır Çavuş’da 124 metrekarelik Çana Sinegogu ve Avcıbey’de 1109 metrekarelik Sinagog (Maliki: Kasturya Sinagogu Vakfı)

Balat Surp Hreştegabet Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı: İstanbul Fatih Mollaaşkı’nda 898-356-656 metrekarelik üç adet arsa , 45 metrekarelik bir ev, toplamı 100 metrekareyi aşan 4 adet dükkan (Maliki: Kapriyel, Ohannes Bogos)

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı: İstanbul Şişli Feriköy’de 131 metrekare ahşap ev (Maliki: Polekseni), Fatih Küçük Mustafa’da 429 metrekare kargir dükkan (Maliki: Bodos), Üsküdar Kuzguncuk’da 88 metrekare ahşap ev (Maliki: Fotini Kipridi), Büyükada Refat Paşa’da 1768 metrekare bahçeli ahşap ev (Maliki: Yunan T. Evdoksiya), Adalar’da 218 metrekare sarnıcı, kuyusu ve bahçesi olan kagir bina (Maliki: Tütüncü Tanaş), Eminönü Tülbentçi Hüsamettin’de 66 metrekare kagir (Maliki: Katarina Sarafin Kızı)

Beyoğlu Üç Horon Ermeni Kilisesi Vakfı: Beyoğlu Hüseyin Ağa’da, odaları olan toplam 240 metrekare dört dükkan (Maliki: TCT. Sebuh)

Beyoğlu Surp Gazer Ermeni Katolik Mihitaryan Manastırı ve Mektebi Vakfı: Beyoğlu Arapcami’de bir oda (Maliki: Maryanko)

Yorumlar kapatıldı.