İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beraat kararına Kerinçsiz´den temyiz

Yazar Elif Şafak’ın ‘Baba ve Piç’ adlı romanında ‘Türklüğü aşağıladığı’ gerekçesiyle yargılandığı davada verilen beraat kararı temyiz edildi. Avukat Kemal Kerinçsiz temyiz dilekçesinde yargının etki altında bırakıldığını ve delillerin zapta geçirilmediğini savundu.

Avukat kerinçsiz, temyiz dilekçesini Beyoğlu Asliye Ceza Mahkemesi’ne sundu.

Kerinçsiz, temyiz dilekçesinde duruşmaya katılan yabancı gözlemcilerin adil yargılamayı etkilediği ve yargının denetim altında tuttuğu ileri sürüldü.

Avukat kerinçsiz, TÜSİAD ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların da mahkemeyi baskı altına aldığını öne sürerek delil olan kitabın da dosyada bulunmadığını belirtti.

Soruşturma aşamasında verilen takipsizlik kararını kaldıran İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin delillerin toplanarak karar verilmesini istediği kaydedilen dilekçede, sanık ve müşteki dinlenmeden, hiçbir delil toplanmadan karar verildiği öne sürüldü.

Sanığın sözlerine, sadece hayali hikaye ve roman kahramanlarının birbirlerine söylediği sözler olarak bakmanın mümkün olmadığı ifade edilen dilekçede, sanığın farklı görüşlere yer verdiğine ilişkin savunmasının da yerinde olmadığı kaydedildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Hrant Dink hakkındaki davada verdiği kararın emsal olarak gösterildiği ve mahkemenin verdiği kararla Genel Kurul görüşüne ters düştüğünün de öne sürüldüğü dilekçede, Şafak hakkında verilen beraat kararının bozulması istenildi.

Elif Şafak beraat etti

‘Baba ve Piç’ adlı kitabında ‘basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı’ gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinden yargılamaya başlanan yazar Elif Şafak, ilk duruşmada ‘suç unsuru oluşmadığı ve yeterli delil bulunamadığı’ gerekçesiyle beraat etti.

Kararın ardından CNN TÜRK’e konuşan Elif Şafak, “kendi adıma çok sevindirici bir karar. Arbedeyi izledim. O kısım çok kaygı verici. Saldırmak için fırsat kollayan bir grup var. Yapabildikleri ölçüde fiziksel şiddete başvuruyorlar. Bu davanın farkı, güvenlik önlemlerinin iyi olması. Şiddet ve çatışma potansiyeli hala orada mevcut. Önlemler iyi olduğu için problem yaşanmadı” dedi.

301’inci madde olduğu sürece bu davaların bitmeyeceğini söyleyen Şafak, “bu dava bitecek, bir başka dava başlayacak. Bir başka davayla enerji kaybedecek Türkiye. Yurtdışında zor durumda kalacak. Dolayısıyla bu düzenleme yapılmadan ‘geçmiş olsun’ diyemiyorum” ifadesini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.