İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uzman görüşü: `Lozan bundan daha ileri´

Uzmanlar, Lozan’da azınlık olarak Rum, Ermeni ve Musevi adı geçmediğine dikkat çekiyor, Heybeliada Ruhban Okulu’nunsa zaten açık olması gerektiğini söylüyor

RADİKAL – ANKARA – Lozan Antlaşması’nın 40. maddesinde şu ifade yer alıyor: “… Azınlıklar giderlerini kendileri ödemek üzere, her türlü hayır kurumlarıyla, dinsel ve sosyal kurumlar, türlü okullar ve buna benzer öğrenim ve eğitim kurumları kurmak, yönetmek ve buralarda kendi dillerini serbestçe kullanmak ve dinsel ayinlerini serbestçe yapmak konularında eşit haklara sahip olacaklardır.”

‘Irkçılık yapılıyor’

Antlaşmanın 45. maddesindeyse, “Türkiye’nin Müslüman olmayan azınlıklarına tanınmış olan haklar, Yunanistan’ca da kendi ülkesinde bulunan Müslüman azınlığa tanınmıştır” ifadesine yer veriliyor. Uzmanların iddialarla ilgili görüşleriyse şöyle:

Prof. Dr. Baskın Oran: Lozan Antlaşması’nda azınlık olarak Rum, Ermeni ve Musevilerin adı geçmez. ‘Gayrimüslimlerden bahsedilir. ‘Gayrimüslim’ ifadesinden Rumların, Ermenilerin ve Musevilerin kastedildiğini sanma eğilimi var. Lozan Antlaşması’nın 40 ve 42’nci maddelerine göre ruhban okulunun açık olması lazım. Yabancı okullardaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Türk asıllı müdür yardımcısı olma şartının azınlık okullarına da uygulanması ise ırkçılıktır. Azınlıklar Türk vatandaşı değil mi yani? ‘Asıllı’ olmayı nasıl tespit edeceksiniz?

’50 yıl sonra mı akıllarına geldi’

Yard. Doç. Dr. Elçin Macar: Lozan’ın hiçbir yerinde ‘Türkiye’deki azınlıklar şunlardır’ diye yazmaz. Ama o dönemde ‘azınlık’ olarak Rumlar, Ermeniler ve Museviler bilindiği için öyle bir bilgi yanlışı var. Heybeliada Ruhban Okulu, 1971’e kadar açık kaldığı göz önüne alınırsa demek ki Lozan Antlaşması’ndan sonra yaklaşık 50 yıl açık kalmış. 50 yıl sonra mı Lozan’a aykırı olduğu akıllarına geldi.

Yorumlar kapatıldı.