İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım iddiası üyelik için ön koşul olmamalı’

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye’nin AB üyeliği için bir ön koşul olmaması gerektiğini söyledi.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 09:40 TSİ 22 Eylül 2006 Cuma

BRÜKSEL – NTV’nin sorularını yanıtlayan Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, hazırladığı Türkiye raporundaki soykırımla ilgili maddeyi değiştirmek için önerge vereceğini açıkladı. Raporun değişiklik önergeleriyle kendi görüş ve felsefesinden uzaklaştığını söyleyen Camiel Eurlings, gerekirse raporunu geri çekebileceğini belirtti.

“Rapor bu haliyle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ek kıstaslar getirildiği izlenimini yaratıyor” diyen Eurlings, Ankara’nın yerine getirmesi gereken şartların Kopenhag Siyasi Kriterleri ile sınırlı olduğunu vurguladı.

Camiel Eurlings, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini de belirtti ve Elif Şafak davasının Türiye’nin Avrupa’daki imajını zedelediğinin altını çizdi.

Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu’nda onaylanan Türkiye raporunda, Ankara’nın tam üyelik öncesi Ermeni soykırımını tanıması isteniyor. Raporda ayrıca Süryani ve Pontus Rumları’na soykırım uygulandığına ilişkin ifadeler de yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.