İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şafak´ın Davasında `Şiddet Şovu´na Son Verin

Hak kuruluşları, 301’den dava açılan “Baba ve Piç” romanının yazarı Elif Şafak’ın duruşması öncesinde uyardı. Türkiye Barış Girişimi ve Yurttaş Girişimi, “Yetkililer Kerinçsiz ve ekibine karşı harekete geçmeli”; İHD, “Şiddet şovuna son verilsin” dedi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

20/09/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – İnsan hakları kuruluşları, “Baba ve Piç” romanının yazarı Elif Şafak hakkında açılan ve Beyoğlu Asliye Ceza Mahkemesi’nde yarın (21 Eylül) görülecek dava öncesinde yetkilileri uyaran açıklamalar yaptı.

Türkiye Barış Girişimi ve Yurttaş Girişimi, Elif Şafak davası için “Milli Çağrı” yapan Büyük Hukukçular Birliği’nden Kemal Kerinçsiz ve ekibinin yasadışı faaliyet içinde oldukları bildirerek yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de bir açıklama yaparak, yetkililerden duruşmalarda baş gösteren “şiddet şovuna” son vermelerini talep etti; herkesi Yazar Elif Şafak’la dayanışmada bulunmak üzere yarınki duruşmayı izlemeye çağırdı.

“Bağımsız yargıyı engellemek için hazırlık var”

Türkiye’nin demokratikleşmesinin önüne son bir yıldır aynı çevreden kaynaklanan engeller çıkarıldığını savunan Girişimler, bu sürecin 6-7 Eylül olaylarının yıldönümünde Tarih Vakfı’nca Beyoğlu’nda düzenlendiği serginin talan edilmesiyle başladığını, Osmanlı Ermenileri Konferansı’nın şiddetle engellenmesi girişimleriyle sürdüğünü ve gazete yazarlarına açılan davaların basılmasıyla bugüne kadar gelindiğini açıkladı.

Girişimler, ortak açıklama ile, Kerinçsiz ve ekibinin yarınki duruşmada bağımsız yargıyı engellemek için hazırlık yaptığını savunarak yetkilileri uyardı ve savcıları harekete geçmeye çağırdı.

İHD: Kamu görevlileri de şiddetten sorumlu olur

Aram Yayınları sorumlusu Fatih Taş ve John Tirman’ın yazdığı ¨Savaş Ganimetleri: Amerikan Silah Ticaretinin Bedeli¨ başlıklı kitabın çevirmenlerine, Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak’a 301. maddeden yürüyen kovuşturmaları hatırlatan İHD İstanbul Şubesi, Kerinçsiz ve ekibinin suç duyurularıyla Orhan Pamuk, Murat Belge, İsmet Berkan, Erol Katırcıoğlu, Haluk Şahin, Hırant Dink, Aydın Engin gibi önde gelen gazeteci ve bilim insanları hakkında 301 ve 288. maddelerden davalar açıldığını, davaların bu çevrelerce basıldığını ve yargı sürecinin engellenmeye çalışıldığını, avukatlara, izleyicilere ve hatta duruşma hakim ve savcıları ile emniyet görevlilerine karşı sözlü ve fiziki saldırılarda bulunulduğunu bildirdi.

İHD açıklamasında “Yetkililer duruşmalarda sergilenen ‘şiddet şov’a son vermelidir! Aksi takdirde, meydana gelebilecek vahim olaylardan, şiddet yandaşları kadar, yetkilerini kullanmayan kamu görevlileri de sorumlu olacaktır” denildi. (EÖ/TK)

Yorumlar kapatıldı.