İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Papa tutuklansın´ istemi

ANKARA (İHA) – Hakların Korunması ve Hukuki Araştırmalar Derneği (Hukuk-Der), İslam dini ve Hz. Muhammed’i hedef alan sözleri nedeniyle Papa 16. Benedikt’in Kasım ayında Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında tutuklanması ve yargılanması istemiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

SP Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Fikret Karabekmez başkanlığındaki Hukuk-Der üyeleri bugün öğle saatlerinde Adalet Bakanlığı’na gelerek, Papa’nın tutuklanması istemiyle başvuruda bulundu. Karabekmez bakanlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada, Papa 16. Benedikt’in Almanya’da Türklerin en yoğun bulunduğu bölgede yapıldığına işaret ederek, “Almanya’da vatandaşlarımızın fanatiklerce ailece yakıldıklarını gördüğümüz ülkede böyle talihsiz bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklamayla Almanya’daki vatandaşlarımızın ve ülkemizin birlik ve beraberliği tehlikeye sokulmuştur. Ülkemiz aleyhine ve vatandaşlarımız aleyhine yurtdışında işlenen bu gibi suçlarda suçu işleyen ülkemize geldiğinde mevzuatımız gereği tutuklanır ve yargılanır. Bu yargılama yetkisi Türk Ceza Kanunu’nun 12. maddesine göre Adalet Bakanlığı’nda olduğu için bakanlığa müracaat ettik. Gereğinin yapılmasını talep ettik. Mevzuatımız gereği suç işlediği için cezalandırılması için yargı merciilerinin gereğini yapacağına inanıyoruz. Biz Hukuk-Der olarak görevimizi yaptık, olayın takipçisi olacağız” diye konuştu.

Mevzuatlara göre, yurtdışında Türkiye ve Türk vatandaşları aleyhinde suç işleyenlerin Türkiye’ye geldiğinde tutuklandığını ve yargılandığını ifade eden Karabekmez, Hukuk-Der olarak yasalarda bulunan mevcut hükümlerin uygulanmasını talep ettiklerini vurguladı. Karabekmez, Papa hakkında yargılamanın ancak Adalet Bakanlığı talebiyle olacağını, yaptıkları başvurunun takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

Başvuru dilekçesinde Papa’nın Almanya’ya yaptığı konuşmanın İslam’a, Hz. Muhammed’e ve Müslümanlara saldırı niteliği taşıdığına işaret edilerek, bu sözlerin toplumda infiale yol açtığı kaydedildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin İslam’ı din olarak tanıyan, İslam’ın Peygamberine saygı duyan, dine yapılan saldırı ve hakaretleri kanunlarıyla cezalandıran demokratik ve laik bir devlet olduğuna işaret edilen dilekçede, Papa’nın TCK’nın 115. maddesinde belirtilen ‘inanç, düşünce ve kanaat hürriyetlerinin kullanılmasını engelleme’, 125. maddede yer alan ‘Kişiler hakkında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ayrımcılığı, 216. maddedeki ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlarını işlediği bildirildi. Dilekçede, Papa’nın sözlerinin toplumda infiale yol açtığı, bunun en açık delilinin de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun sözleri olduğu dile getirildi. Dilekçede, “TCK’nın 12. maddesi uyarınca Türkiye’nin ve Türk milletinin zararına işlediği bu suçtan dolayı şüpheli Papa 16. Benedikt hakkında yargılama yapılması Adalet Bakanı’nın istemine bağlıdır. Papa 16. Benedikt Kasım ayında Türkiye’ye gelecektir. Bu nedenle bu şahsın cezalandırılması için hakkında soruşturma başlatılarak tutuklanması için gerekenin yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

Yorumlar kapatıldı.