İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lozan´ı delme salıya kaldı

Azınlık haklarını Lozan’dakine göre genişleten Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı AKP’yi de karıştırdı

AKP, Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı’na önceki gün akşam son anda eklediği önergeyle azınlık okulları tanımını genişletti. CHP’nin ‘Lozan deliniyor’ iddialarının ardından tasarının görüşmeleri düne ertelendi. Ancak, dün toplanan Meclis Genel Kurulu’nda tasarı görüşülmedi. Tasarının görüşmeleri son anda alınan bir kararla haftaya salı gününe bırakıldı.

Surda gedik açılacak

Edinilen bilgiye göre Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun tarafından verilen önergeyi Dışişleri Bakanlığı hazırladı, Milli Eğitim Bakanı da onay verdi. AKP’li Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, önergeyi savunarak, ‘Lozan’ın delindiği iddiaları doğru değil. Önerge, yabancı uyruklu çocuklar, konsolos çocukları için alternatif olabilir diye tamamen insani bir yaklaşım olarak hazırlandı. Yanlış yorumlar yapılıyor’ dedi. Önlerinde iki seçenek olduğunu vurgulayan Altıkulaç, ‘Ya ikinci madde üzerinde verilen söz konusu önergede tekrir-i müzakere yapılacak ya da 5’inci madde ikinci maddeye uyarlanacak’ ifadesini kullandı. AKP Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan ise ‘AB endeksli yasalara sıcak bakmıyorum. Türkiye üzerindeki birtakım tezgahlar devam ediyor. Surda gedik açmak istiyorlar, açtırmamalıyız’ diye konuştu.

CHP: Tasarı geri çekilsin

Tasarının azınlıklıklara büyük haklar verdiğini ifade eden CHP, tasarının geri çekilmesini istiyor. CHP Yalova Millekvekili Muharrem İnce, AKP içinden kendilerine çok destek geldiğini belirterek, ‘AKP’de kafalar karışık, soru işaretler var. AKP’liler bizi arayarak, ‘Tasarı ne getiriyor?’ diye soruyor’ dedi. CHP Sinop Milletvekli Engin Altay da, tasarının bir ipotek yasası olduğunu iddia etti. Büyük tavizler verileceğini vurgulayan Altay, ‘Başbakan’ın kararına bağlı. Ya düzeltecekler ya da aynen geçecek’ dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, ”Göz göre göre Lozan’ı deliyorlar’ diye tepki gösterdi.

——————————————————————————–

Lozan fatihlerinin ahı tutar sizi!

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM gündeminde bulunan özel öğretim kurumları ve vakıflarla ilgili düzenlemelerin, Lozan Antlaşması’ndaki ‘mütekabiliyet’ ilkesini ortadan kaldıracağını savundu. Baykal, ‘Hükümeti uyarıyorum; Lozan Türkiye’nin iftiharıdır. Getirilen düzenleme Lozan’ı delme düzenlemesidir. Bunun çok ağır siyasi, tarihi sorumluluğu vardır’ dedi. CHP Parti Meclisi (PM) Toplantısı öncesi bir açıklama yapan Baykal, Meclis gündeminde bulunan vakıflar ve özel öğretim kurumlarıyla ilgili düzenlemelere ilişkin eleştirilerini yineledi. Türkiye’nin vakıflar ve özel öğretim kurumları konusunda yerli-yabancı ilişkilerinin tarih boyunca ciddi önem taşıdığını vurgulayan Baykal, bunların Lozan’da tartışılan en önemli konular arasında yer aldığını anımsattı. Baykal, ‘Lozan’ı yapan insanların, milli mücadele kahramanlarının ahı tutar bu iktidarı. Eğer o düzenlemeyi ortadan kaldırırlarsa bunun hesabını milli mücadeleyi, Lozan Antlaşması’nı yapanlara, gazilere, şehitlere veremezler. Korusunlar o ilkeyi ve ciddi olsunlar’ diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.