İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elif Şafak´a jet beraat

Türklüğe hakaretten yargılanan Elif Şafak’ın davası ilk duruşmada bitti.

İstanbul’daki duruşma çıkışı bir grup protestocu, Elif Şafak’ın posterini yaktı. Beraat kararı tüm dünyada flaş haber oldu. BBC “İstanbul’daki mahkeme AB’nin baskısı altındaydı” yorumunu yaptı.

İfadesi bile alınmadan ilk celsede beraat etti

Mahkeme, savcının da talebi üzerine, Elif Şafak’a beraat verdi. AB heyeti ve aydınların izlediği dava, Kerinçsiz ve arkadaşlarının şiddetli protestosuna karşı, polisin ve mahkemenin sıkı tedbiriyle sona erdi.

Yazar Elif Şafak, Türkiye’de eşine az rastlanan bir kararla, daha ifadesi bile alınmadan, ilk duruşmada beraat etti. Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, yeni doğum yapan yazar Şafak katılmadı. Ancak Türkiye AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, PEN Yazarlar Birliği, Uluslararası Af Örgütü ve Düşünce Suçuna Karşı Girişim üyeleri, Murathan Mungan, Fennur Sezer, Oral Çalışlar, Zeynep Göğüş gibi yazarlar, Şafak’a destek için duruşmaya geldiler. Günler öncesinden internet sitelerinde davaya katılım çağrısı yapan Büyük Hukukçular Birliği üyeleri de kalabalık bir protestocu grup eşliğinde geldi. Salonun küçük olması ve güvenlik gerekçesiyle protestocuların alınmadığı duruşmaya, davanın açılmasına şikayetiyle neden olan Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz de katılmadı. Kerinçsiz’i temsil eden avukatlar ise, Elif Şafak’a destek için gelenlere sert tepki gösterdiler.

“YABANCILAR DIŞARI!”

Müşteki avukatları, “Türk vatandaşlarının giremediği mahkemede Lagendijk’in ne işi var” diyerek ve duruşmadan çıkartılmasını talep ettiler, bir yabancının bacak bacak üstüne attığını göstererek “Bu terbiyesiz Türk adaletinin önünde bacak bacak üzerine atıyor, kovun” diye bağırdılar. Hakim İrfan Adil Uncu ise “Siz yurt dışına çıkmıyor musunuz?” diye tepki gösterdi, daha sonra Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akıllı’nın da “sakınca yok” görüşüyle, bu talebi reddetti. Avukatlar bu kez de, Lagendijk’in mahkemeyi baskı altında tutmak için geldiğini, dışarı çıkarılmaması nedeniyle mahkemeden şüphe duyduklarını ileri sürüp, reddi hakim talebinde bulundular. Ancak Savcı bu talebe katılmadı, Hakim de reddetti. Müşteki avukatların, davaya müdahil olma talebi de aynı şekilde, “suçtan zarar görmedikleri” gerekçesiyle Savcı tarafından desteklenmedi ve Hakim tarafından reddedildi. Avukatlar bunun üzerine, kararı beklemeden duruşma salonunu terk ettiler.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Savcı Akıllı daha sonra, mütalaasını açıkladı, sanığın şikayete konu olan “Baba ve Piç” adlı kitabında kahramanların ağzından tez ve antitez olarak ileri sürülen sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını, “Türklüğü aşağılamak” olmadığını belirterek, beraatini istedi. Hakim Uncu da, yabancılar dahil tüm izleyicileri ayağa kaldırarak kararını açıkladı. Hakim, avukat Kemal Kerinçsiz’in ısrarı üzerine önce reddedilen soruşturmanın, daha sonra davaya konu olduğunu belirtti, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görüşünü de dikkate alarak, “derhal beraat kararı verilmesi gereken hallerde sanığın sorgusunun yapılmayabileceği yönündeki CMK’nın 193. maddesi uyarınca, suçun yasal unsurları oluşmadığı gibi yeterli delil de bulunmadığından sanığın beraatine hükmetti.

KAVGA BAŞLADI

Türk basınından sadece Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Funda Kılıçerli’nin izlediği duruşmayı, yabancı basından ise Reuters, El Cezire TV ve 2 yabancı yayın kuruluşunun izlediği duruşma, kararın ardından dağıldı. Ancak Kerinçsiz ve arkadaşları Adliye önünde basın açıklaması yaparken, Şafak’ın yanında yer alan grupla sözlü sataşmalar başladı. Kerinçsiz’in “Satılmışlar” sözü üzerine, gerginlik çatışmaya dönüştü. Polis, iki grup arasına barikat kurmaya çalıştı, ancak bu arada çok sayıda gazetecinin fotoğraf makinesi kırıldı, bir kişi gözaltına alındı. Kerinçsiz ve arkadaşlarını adliye dışına çıkartan polis, Şafak’a destek veren grubu ise çembere alarak bir süre bekletti, Adliye’nin karşısındaki protestocular dağıldıktan sonra, bu grubu yine çembere alarak dışarı çıkardı.

Ali OKTAY (MERKEZ)

Şafak, TV’den izledi duruşmaya eşi katıldı

ELİF Şafak yeni doğum yaptığı için, doktorunun isteği üzerine duruşmaya katılmadı. Olayları TV’den izleyen Şafak, “Yazıya yazı ile karşılık verilir, silahla değil. Müdahil sıfatıyla gelip, fiziki şiddet sergileyen bir grup var. Bundan çok kaygı duyuyorum” dedi. Duruşmayı izleyen eşi Eyüp Can Sağlık da, mahkeme heyeti ile Emniyet yetkililerinin provokasyona gelmemesinin sevindirici olduğunu belirtti.

500 polis adliye’yi korudu

Beyoğlu Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı, yaklaşık 500 polis görev yaptı. Duruşmaya gelenler tek tek arandı, binanın çevresi kordona alındı. Protestocular ise, ellerindeki dev Türk Bayrağını, Adliye karşısında, askeriyeye ait bir duvara astılar. Önce “yasak” diyen askeri yetkililer, daha sonra buna izin verdiler.

Kerinçsiz: Bu dava bitmez

ŞİKAYETİYLE davaya yol açan Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz “Hükümeti protesto ediyorum. Bu davanın burada bittiğine inanmıyoruz. Temyize gideceğiz” dedi. Kerinçsiz (sağda), daha sonra, koşarak Adliye’den ayrıldı.

Güngör KARAKUŞ (MERKEZ)

Müşteki Avukatlar Saldırdı

BÜYÜK Hukukçular Birliği’nin koordine ettiği protestocular, Türk bayrağı sallayıp, üzerinde gamalı haç ile “AB faşizmi” yazan AB bayraklarını yere attılar. Şehit Aileleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba da Türk Bayrağı sallayıp, Elif Şafak’ın üzerinde “Baba ve Piç” yazan fotoğrafının bulunduğu postere saldırdı. Poster daha sonra yakıldı ve çiğnendi.

Yorumlar kapatıldı.