İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elif Şafak alarmı

Vali Güler, 301’den yargılanacak olan yazar Şafak’ın davasında taraf olmayan kişilerin adliyede farklı tavırlar sergilemesine, kanunsuz tepkilerde bulunmasına izin verilmeyeceğini söyledi

İSTANBUL Milliyet

Yazar Elif Şafak’ın, “Baba ve Piç” isimli son romanında, “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan yargılanacağı davada geniş güvenlik önlemleri alınacak, kışkırtmalara izin verilmeyecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler, TCK’nın 301. maddesine göre bugün Beyoğlu Adliyesi’nde yargılanmasına başlanacak olan Elif Şafak’ın davasıyla ilgili bir soru üzerine, gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını söyledi.

Davaya taraf olmayan kişilerin, adliyede farklı bazı tavırlar sergilemesine izin verilmeyeceğini vurgulayan Güler, şunları söyledi: “Bu tip davalarda hoş olmayan görüntülerin sergilendiğini, özgürlüklerin kısıtlanmaya çalışıldığını, davacı veya davalılarla ilgili bazı kışkırtmaların, tavırların ortaya konulduğunu görüyoruz. Bunlar yakışık alan davranışlar değildir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Herhangi bir olumsuzluk yaratmak, kişilerin hak ve özgürlüklerini engellemeye çalışmak veya kanunun öngörmediği tepkilerde bulunmak isteyenlere elbette fırsat verilmeyecektir.”

Kerinçsiz başvurdu

Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz’in suç duyurusu üzerine İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Elif Şafak’a dava açılmıştı. Beş gün önce bir kız çocuğu dünyaya getiren Şafak’ın büyük bir ihtimalle duruşmaya gelmeyeceği, Kerinçsiz ve arkadaşlarının ise sabah erken saatlerde adliyedeki yerlerini alacağı öğrenildi.

‘Avrupa’da 301. madde var mı, yok mu?’

ANKARA Milliyet

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB’ye Uyum Yasası adı altında TBMM’ye getirilen her tasarıya doğrudan destek verme anlayışına “yeter” dediklerini söyledi.

Baykal, “Bu konularda sadece oy vermemekle yetinmeyeceğiz, halka anlatacağız. Bu iktidar da neyi getirdiğini çok iyi anlamalı. Onların da farkında olmadığını düşünüyorum. Mesela 301. madde, Avrupa ülkelerinde var mı, yok mu? Bunu öğrenmek istiyorum” dedi.

Baykal, gazetecilerle sohbetinde 301. madde konusunda şunları söyledi: “‘Türkiye’de düşünce özgürlüğüne zarar veren yanlış bir uygulama var, onu düzeltmek istiyoruz’ deniliyorsa, bunu ayrıca görmek lazım. AB’nin bizden kendi ülkelerindeki uygulamanın ötesinde bir talepte bulunmasını haklı bulmuyoruz. Bu, ‘kendi ihtiyaçlarımızı dikkate alarak, onlardan daha ileri yasalar yapmamız söz konusu olamaz’ demek değil. Ama, kimse bizden gelip de AB diye birtakım şeyler talep etmesin.”

Yorumlar kapatıldı.