İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Düşünce Boğulsun İstemiyorsan Duruşmaya!

Metis Yayınları, Elif Şafak’ın yargılandığı davada herkesi “düşüncenin boğulmadığı bir Türkiye için” duruşmaya katılmaya çağırdı. Şikayetçi Hukukçular Birliği ise, “Milli Göreve Çağrı” bildirisiyle dava günü yeni bir saldırıya davetiye çıkardı.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

18/09/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Metis Yayınları’nın yayımladığı “Baba ve Piç” romanının yazarı Elif Şafak, Hukukçular Birliği’ne bağlı kişilerin “Türklüğü alenen aşağıladığı” iddiasıyla yaptıkları şikayetlerin sonucunda 21 Eylül’de (Perşembe), saat 10.30’da, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne çıkacak.

Yargılama, Sütlüce’deki (Haliç Köprüsünün altı) Halıcıoğlu Caddesi üzerinde bulunan Beyoğlu Adliyesi’nde yapılacak.

Düşüncenin boğulmaması için duruşmaya!

Yazar Elif Şafak, önceki gün (16 Eylül) bir kız çocuğu dünyaya getirdiği için bu davaya katılamayacak ancak mahkemenin hakkında iki kez takipsizlik kararı verdiği Yayınevi sorumlusu Semih Sökmen davaya katılacağını söyledi.

Elif Şafak’ın üç yıl hapsinin istendiği dava için kitlesel katılım çağrısı yapan Metis Yayınları, çağrı metninde “Yine Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının girişimiyle başlatılan bu sürecin bildiğimiz senaryolarla sürmemesi için, ‘marjinal, bir avuç’ olanın, ülkede daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük isteyenler değil hukukun yerine şiddeti koymak isteyenler olduğunu gösterebilmek için, edebiyatın kovuşturmaya uğramadığı, düşüncenin boğulmadığı bir Türkiye için hepinizi duruşmada hazır bulunmaya çağırıyoruz” sözlerine yer verdi.

Birlik: “Türk düşmanlarına dur deme zamanı geldi!”

Radikal gazetesi, “Büyük Hukukçular Birliği” adlı grubun, Şafak’ın yargılandığı duruşma günü herkesi “Milli Göreve Çağrı” bildirisiyle Beyoğlu Adliyesi’ne çağırdığını yazmıştı.

Bildiride, “Türk düşmanlarına meşru zeminde dur deme zamanı gelmiştir. Türk milletine küfür etmenin ve aşağılamanın bedelini hukuk alanında Türk düşmanlarına ödetmek için herkesi ‘milli göreve çağrı’ sloganıyla Beyoğlu Adliyesi’ne çağırıyoruz.” denildi.

Bildiride “bedel ödetme”, “mütareke aydını” ve benzeri ifadelere yer verilmesi, Orhan Pamuk, Hrant Dink, Perihan Mağden, Murat Belge ve Hasan Cemal gibi isimlerin art arda sıralanması benzer gerginliğin yaratılması için hazırlık yapıldığını da işareti.

Mesajda, “Küresel güçler tarafından uzun yıllardır kültürel ve iktisadi işgal altında tutulan ülkemiz, bugün Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde askeri işgal ve parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Batı emperyalizmi, Türk Milletine karşı yapmış olduğu Sevr’in yeniden dayatma mücadelesinde idol olarak Orhan Pamuk’ları, Hrant Dink’leri, Perihan Mağden’leri, Murat Belge’leri, Hasan Cemal’leri kullanma yoluna gitmiştir. Etnik azınlıkçıların, bölücülerin, AB ve ABD muhiplerinin, mutareke aydınlarının neoliberallerin yeni seçtikleri prensesleri Elif Şafak olmuştur” denildi.

Kitapla ilgili yargı süreci

Hukukçular Birliği üyesi Kemal Kerinçsiz’in kitapla ilgili yaptığı ilk şikayet 7 Haziran’da takipsizlikle sonuçlanınca Kerinçsiz, bu karara karşı Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti.

İtirazı ele alan 7. Ağır Ceza Mahkemesi, “delillerin takdirini, kullanılan kelimeler” ve “yazı içeriğinde suç unsurlarının mahkemece değerlendirilmesi gerektiği” görüşüyle yazar Elif Şafak, yayınevi sahibi Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı.

Yayıncı Sökmen “yazarı belli olan bir eser nedeniyle yayıncıya dava açılamayacağına” belirterek itirazda bulunması üzerine Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mustafa Erol, 24 Temmuz’da sadece yazar Şafak hakkında 301/1 maddesinden dava açtı. (EÖ/KÖ)

Yorumlar kapatıldı.