İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri ne diyor: Hedef 40 bin Ermeni

Azınlık okullarına yeni düzenlemeyi öneren Dışişleri Bakanlığı’nın hedefi Türkiye’de yerleşik durumdaki 40 bin Ermenistan vatandaşı. Yetkililer: AB ve ruhban okulu’yla ilgisi yok, tamamen insani

İSMET DEMİRDÖĞEN

ANKARA – AKP’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın önerisiyle özel öğretim kurumları yasa tasarısında azınlık okullarına yeni düzenleme getiren
önergesinin hedefi Türkiye’de yerleşik 40 bin kadar Ermenistan vatandaşı. Dışişleri, “AB kriterleriyle ilgisi yok. Tamamen insani bir yaklaşım” dedi.

Meclis kapandıktan sonra AKP’lilerle toplantı yapan Dışişleri Bakanlığı bürokratları şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de 40 bini aşkın Ermenistan vatandaşı var. Türk vatandaşı olmadıkları için kendi azınlıklarının okullarına gidemiyorlar. Aynı durumda Türkiye’de iş yapan işadamları ve elçilik mensupları var. Bunlar da kendi okullarına gidemiyorlar. Bunlara bir jest yapalım ve okul alternatifi verelim diye düşündük. Yoksa bunu AB istemiş değil. Bunun ruhban okuluyla da ilgisi yok. Bu biçimiyle yasalaşması iyi olur.”

Radikal’e bilgi veren üst düzey bir Dışişleri yetkilisi de, değişikliğin tamamen ‘insani’ değerlendirmelerle gündeme getirildiğini söyleyerek, “Türkiye’nin misafirperver niteliği doğrultusunda hareket etmek istedik” dedi.

Karşılıklılık ilkesiyle Yunanistan ve Ermenistan gibi ülkelerin hedef alındığını belirten Dışişleri yetkilisi, “Bu ülkelerde Türk vatandaşlarına benzer kolaylıklar sağlanmaması durumunda Türkiye’deki haklarını yitirecekler. Bu yasadan sadece Türkiye’de yerleşik yabancılar yararlanacak” dedi. Yetkili, 40 bin Ermeni konusuna açıklık getirirken de “Bunlar zaman içinde Türkiye’ye gelerek çalışmaya başlamış Ermenistan vatandaşları. Mülteci değiller” dedi.

Yorumlar kapatıldı.