İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çiçek: 301´i her dava için değiştiremeyiz

301. maddeden açılacak her davadan dolayı yasa değiştirilemeyeceğini belirten Adalet Bakanı Çiçek, AB’nin bu konudaki baskıları için ‘çifte standart’ yorumunu getirdi.

ABDÜLKADİR SELVİ 21.09.2006

Meclis olağanüstü gündemle toplandı, ancak içeride hiç de olağanüstü bir görüntü yoktu. Kuliste yine ziyaretçiler, bakanların etrafında sekiz on kişilik milletvekili halkaları, oylama için Genel Kurul’a koşturanlar…

Ekim’de yayınlanacak İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye yöneltilecek eleştirilerin önüne kesmek için olağanüstü gündemle toplanan Meclis’te AB’nin en fazla tepki gösterdiği 301. Madde ele alınacak mıydı? AB’ye uyum için en radikal düzenlemeleri yapan hükümet, 301.Madde için neden harekete geçmiyordu?

FEHRİYE VE GÖZALTI ÖRNEĞİ

Kafamızda bu sorularla girdiğimiz iktidar kulisinin bir köşesinde Adalet Bakanı Cemil Çiçek’i gördük. “Baba ve Piç” romanından dolayı bugün yargılanacak olan en yeni 301 mağduru Elif Şafak’ın durumunu hatırlattık. “301 maddeden dolayı her dava açıldığında yasayı değiştiremeyiz” karşılığını verdi. Çiçek. AB’nin ısrarını hatırlattığımızda ise, “Batı bize karşı çifte standart uyguluyor” dedi ve ekledi,” Biz de gözaltı süresinin 4 güne indirilmesi için o kadar bastırdılar. Peki İngiltere 28 güne çıkarınca sesleri çıktı mı? Terör suçlusu Fehriye Erdal’ı bize teslim ediyorlar mı?”

UYGULAMAYA BAKALIM

301.Maddenin değiştirilmesi talep edilirken, uygulamaya yeterince bakılmamasından yakındı. 159.maddenin 301 maddeye dönüşmesinden sonra açılan davalar ve mahkumiyet kararlarında ciddi bir düşme olduğunu söyledi. Ancak işin sadece yasa metni ile bitmediğini, bilirkişi, kararı veren hakim ve Yargıtay gibi boyutlarının olduğunu anlattı. İşte tam o noktada Hrant Dink davasını hatırlattı. Mahkemenin en alt sınırdan ceza vermesine karşın, Yargıtay’ın cezayı yeterli bulmayarak kararı bozduğunu…

Kötü, emsal teşkil etmez. Ancak AB’ye uyumda en ciddi sıkıntıların uygulamadan geldiği gerçek.

REFERANDUM AB ALEYHİNE OLUR

Tüm bunları sorup Papa’nın açıklamasını konuşmak olmazdı. “Şu anda referandum yapılsa, AB aleyhine çıkar” dedi ama daha fazla konuşmak istemedi. Neden konuşmak istemediğini ise, “Konuşarak, bu işin merkezine hükümetimi niye oturtayım” diye izah etti.

Öcalan’la ilgili söylentileri hatırlatınca da kesin bir ifadeyle, “Yok kesinlikle bir sorun yok. Sağlığı yerinde. Ayrıca bazı yeni talepleri de olmuş” dedi Bakan.

Tam bu sırada bir görevli,”Acil” damgalı bir kararname getirdi; Çiçek daha imzalamadan bu kez Genel Kurul salonunun kapısı açıldı, telaşla fırlayan Grup Başkanvekili İrfan Gündüz,”Oylama var” diye seslendi.

Yorumlar kapatıldı.