İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu vatan 301´le parçalanır

AB tuzağına dikkat! 301. Madde TCK’dan kaldırılırsa ‘bölücü talepler’in önü açılacak

İLERLEME Raporu’nun yayımlanmasına bir ay kala AB taleplerinin ardı arkası kesilmiyor. AB’den gelen, TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesi konusundaki baskılar her geçen gün artarken, yapılacak bir düzenlemenin bölücü taleplerin önünü açmasından endişe ediliyor. Sözde soykırımının kabulünden azınlık haklarına, bölücü terörden Ruhban Okulu’na kadar pek çok konunun, AB tarafından bu vesileyle rahatça gündeme taşınacağı öne sürülüyor. Hükümet ise bu taleplere ‘301’in değiştirilmesi gündemimizde yok’ diyerek cevap verdi. Muhalefet de, 301 tuzağı konusunda hükümeti uyardı. Muhalefete göre, AB’nin 301 dayatması, bölücü zihniyete hizmet eder.

Kanıma dokunuyor

Tartışmalar, AB’ye uyum yasalarının görüşüldüğü Meclis’teki tartışmalarda da gündeme geldi. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Özel Öğretim Kurumları Kanun Tasarısı görüşmelerinde, ‘Kanıma dokunuyor, onuruma dokunuyor’ diye tepki gösterdi. Ulusal onurun zedelenerek AB’ye girilmemesi gerektiğini ifade eden Altay, ‘Size dokunur, dokunmaz bilmem. Ama bu yasalar ipotek yasalardır. Sonu gelmeyen istekler bitmiyor’ dedi. Misyoner okulların kapısının aralandığı konusunda da uyaran Altay, ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satacaklar’ diye konuştu.

AB’nin istekleri bitmez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AB’nin isteklerinin bitmediğini, bu isteklerin sonunun gelmeyeceğini belirtti. Öymen, ‘Köklü bir yargı reformu yapılması gerekir. Perakende tedbirlerle sorun çözülmez. Her dava geldiğinde, ‘Hangi kanunu değiştireceğiz?’ yerine, kapsamlı bir yargı reformu yapmak lazım. Bunu yapmazsanız bir tek madde ile meseleler çözülmez, sadece 301 ile olmaz. AB’nin istekleri bitmiyor, bunun sonu gelmeyecek. Düşünce özgürlüğü, hakaret özgürlüğü değildir. Ülke güvenliği açısından AB ülkeleri kendi güvenliklerini sağlamak için nasıl yasal düzenlemeler çıkarıyorsa Türkiye’nin de aynı tedbirleri almaya hakkı var’ dedi.

AB dayatmaları

301’in kaldırılmaması gerektiğinin altını çizen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da, ‘Türklüğü ve Türk Devleti’ne hakaret suç olmaya devam etmeli. Kalkması halinde daha birçok konunun yolu açılacaktır. Türklük ve Türk devleti ortak bir paydadır. Türklük savunulmalı ve saldırılar cezalandırılmalıdır. 301’in kaldırılması talebi bir özgürlük talebi değildir. Bölücü zihniyetin zeminini hazırlamak için AB dayatmaları ile kötü niyetli bir taleptir’ diye konuştu.

AB dayatmalarına karşı olduklarını belirten DYP Genel Başkan Yardımcısı Ümmet Kandoğan da, ‘Bir moda başladı, AB ne isterse Meclis onu görüşüyor. AB’nin istemesi değil, Türkiye’nin demokratikleşme açısından ne yapması gerekiyorsa onun yapılması gerekir. Ülkenin kendi özel şartları vardır. Türkiye’nin hassas noktaları var. AB dayatması olunca karşı çıkıyoruz. 301’e önyargımız yok ama dayatmaya karşıyız’ dedi. Elif Şafak’ın yargılanmasına karşı olduğunu vurgulayan Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise ‘Düşüncelerin söylenmesinin suç olmamasından yanayız, ancak başkalarının hürriyetine müdahale olmamak kaydıyla…’ ifadesini kullandı.

Sizi takip ediyoruz

AKP ve muhalefette de tartışmalara neden olan TCK’nın 301. maddesiyle ilgili gelişmeler, AB heyetlerinin gündeminden ise düşmüyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nu önceki gün ziyaret eden Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komisyonu Heyeti de, bu konudaki sitemlerini iletti. Alt Komisyon Delegasyon Başkanı Helena Flautre, TCK 301’in değiştirilmesini talep etti. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da, ‘Gerekirse 301 değişebilir’ diyerek yeşil ışık yaktı.

Flautre, ‘Türkiye’nin AB üyeliği konusunda çok eksikleri var. TCK 301 konusunda kaygılarımız bulunuyor. Bu konuda çok dava açıldı; bunları izliyoruz. Elif Şafak davasını takip ediyoruz’ dedi. Edinilen bilgiye göre konuk heyetin 301’inci madde sitemine Elkatmış, ‘Sizin bildiğiniz gibi 301 ile ilgili yüzlerce dava yok. Az sayıda açılan dava var. Davalarda da mahkumiyetle sonuçlanan yok. Uygulamaya bakmak lazım. Uygulamada çok sıkıntı olursa Türkiye olarak girişimlerimizi yaparız; gerekirse 301 ‘inci madde değişebilir ama uygulamaya bakmak lazım’ dedi.

Azınlıkları sordular

Ancak, Flautre’nin istekleri sadece 301 ile sınırlı kalmadı. Flautre, AB’nin 301 başta olmak üzere birçok isteğini milletvekillerine bir kez daha iletti. Flautre, Vakıflar Yasa Tasarısı’nın çıkarılmasını isterken, ‘Azınlıkların dini inançlarını yaşayabilmesi için ne yapıyorsunuz?’ diye sordu. Konuk heyet, 301’den sonra sözde Ermeni soykırımını da gündeme getirdi. Üstü kapalı komşularla olan sorunları çözümünün ortaya atılması üzerine Elkatmış, ‘Yüz yıllık meseleyi diline dolayanları savunuyorsunuz. Azerbaycan ‘ın yüzde 20’si işgal altında siz sessiz kalıyorsunuz’ diyerek sitem etti. Konuk heyet, son bir yıl içinde işkence ile ilgili kaç polis hakkında dava açıldığını da sordu. Elkatmış da, işkencenin bittiğini, bununla ilgili cezaların da artırıldığını ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.