İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklar kavgası CHP: Sevr’e dönüyoruz AKP: İtibar kazanırız

Nuray BABACAN

AVRUPA Birliği uyum yasaları için olağanüstü toplanan Meclis’te, iki yasanın görüşülmesi sırasında tam anlamıyla bir ’Azınlıklar kavgası’ patladı. Kavganın başlangıcı, önceki gece TBMM’de görüşülen Özel Eğitim Kurumları yasasına eklenen, ’yabancı uyrukluların da azınlık okullarına gitmelerine’ imkan sağlayan hükme uzanıyor. CHP’lilerden ’Lozan’daki mütekabiliyet ilkesi deliniyor, Ruhban Okulu açılacak’ itirazları yükselince, dün yasayla ilgili düzenlemeler önümüzdeki hafta salı gününe ertelendi. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç da, Türkiye’de yaklaşık 40 bin yabancı uyruklu mülteci bulunduğunu, düzenleme ile çocuklarının azınlık okullarına gitmesine imkan sağlandığını savundu.

VAKIFLAR’DA DA AYNI

Aynı azınlık tartışması Vakıflar Yasa Tasarısı’nda gündeme geldi. Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen tasarı için CHP’li Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, Yunanlıların Sevr görüşmeleri sırasındaki talep listelerinin 7. maddesinin bu yasayla geri getirildiğini öne sürdü ve “Bilmeyerek Türkiye’ye ihanet ediliyor” dedi. Eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise bu yasayla, yürürlükteki Vakıflar Kanunu’nun çıktığı 1936’dan Yargıtay’ın azınlık vakıflarının mal edinmesini yasakladığı 1974’e kadar edinilen malların vakıflara iade edileceğini söyledi. Şahin, “Hak ve adalet de bunu gerektirir. Türkiye Cumhuriyeti bununla zarar görmez. Aksine itibar kazanır” dedi. Bu arada kulislerde, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Vakıflar Yasa tasarısına ’mütekabiliyet’ rötuşu yapılacağı haberleri yayıldı.

CHP İKNA OLMADI

Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Sevr’e dönüyorsunuz. Azınlıklara tek taraflı taviz vermek, Sevr’de vardır” dedi. CHP’den en sert tepki ise Deniz Baykal’dan geldi. Baykal, “Lozan Antlaşması’nın 45. Maddesi’nde özel öğretim kurumlarının durumu ve azınlık vakıflarıyla ilgili düzenlemelerde mütekabiliyet ilkesinin aranacağı ifade ediliyor. Düzenleme, Lozan’ı delme düzenlemesidir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.