İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık okullarında Lozan tartışması

Özel öğretim kurumları yasa tasarısında azınlık okulları tanımına ‘Rum, Ermeni, Musevi’ ibaresi yerine ‘Gayrimüslimler’ ifadesini koymak isteyen AKP, CHP’nin ‘Lozan’ın tanımı değişiyor’ tepkisiyle karşılaştı. AKP konuyu yeniden ele alacak

RADİKAL – ANKARA – AB’ye uyum amacıyla hazırlanan 9. Uyum Paketi’nde yer alan özel öğretim kurumları yasa tasarısı Lozan ve misyonerlik tartışmasına yol açtı. Azınlık okullarının tanımı hükümetin önergesiyle değişti. CHP’liler değişikle Lozan Anlaşması’ndaki azınlık tanımının değiştiğini ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılışına olanak sağlandığını öne sürdü. Yoğun tepkiler karşısında tereddütte kalan AKP Grubu maddenin yeniden müzakere edilmesini kararlaştırınca, oylama bugüne kaldı.

TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan görüşmeler sırasında Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un hükümet adına verdiği önergeyle tasarıdaki ‘Azınlık
okulları’ tanımı değiştirildi.

AKP’nin oylarıyla kabul edilen önergeyle tasarıdaki tanımdan ‘Rum, Ermeni ve Musevi azınlıklar’ ibareleri çıkarılarak, ‘Gayrimüslim azınlıklara mensup Türkiye vatandaşları’ ibaresi getirildi. Ayrıca, azınlık okullarına, etnik veya dini köken itibarıyla bu azınlığa mensup yabancı uyruklu çocukların gidebilmesine de olanak sağlandı. Mevcut uygulamada ise azınlık okullarına ancak o azınlığa mensup çocuklar gidebiliyor.

‘Ruhban Okulu açılır’

CHP’liler, bu değişiklikle Ermeni, Rum ve Musevilerin yanı sıra Süryani, Pontus Rum gibi unsurların da ‘azınlık’ kavramının içerisine girebileceğini ileri sürdü. CHP’li Orhan Eraslan yapılan değişikliği kuliste değerlendirirken, “Ruhban Okulu hayırlı olsun” diye konuştu.

Oturumu yöneten AKP’li TBMM Başkanvekili Sadık Yakut görüşmelere 10 dakika ara verdi. Ancak ara yaklaşık 45 dakika sürdü. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, değişikliği Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine yaptıklarını belirterek, “Bize, Türkiye’de yaşayan yabancıların çocuklarının azınlık okullarına gidebilmesine olanak sağlanması için bu değişikliğe ihtiyaç olduğu yönünde görüş bildirildi. Ancak konu Lozan Anlaşması’ndaki tanımın değiştirildiği şeklinde yorumlanınca tekriri müzakere kararı aldık” diye konuştu. Bu gelişmenin ardından tasarının tümü üzerindeki oylama bugüne kaldı.

‘Misyonerlik’ suçlaması

Muhalefetin engellemesine takılmaması için temel yasa kapsamına alınarak iki bölüm halinde görüşülen tasarıyı eleştiren CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, tasarının yasalaşması halinde misyoner okullarının kapısının aralanacağını söyledi. CHP’li Engin Altay, AKP’lilere “Dindarlık taslayacağınıza, dininize ne kadar bağlı olduğunuzu, tasarıya vereceğiniz oylarla gösterin” diye seslendi.

Özele teşvik çıkarıldı

AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz’sa 1965’te çıkarılan Özel Öğretim Kurumları Yasası’nın işlevini yitirdiğini belirtti. Özyılmaz, eğitim sisteminin, devlet egemen şekilde yürütüldüğünü, bunun dünyadaki gelişmelere aykırı olduğunu savundu ve özel okulların sistemdeki payının yüzde 2’lerden yüzde 30’lara çıkarılması gerektiğini anlattı. Yurt gezisi dolayısıyla tasarıyı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yerine diğer bakanlar savundu. Buna tepki gösteren CHP’li Altay, kendisine “Özel okullara alerjiniz var” diye sataşan AKP’lilere, “Bizim Cumhuriyet’in temel değerlerini içine sindiremeyenlere alerjimiz var” karşılığını verince kısa süreli gerginlik yaşandı. Özel okullara teşvik maddesi önergelerle tasarıdan çıkarıldı.

Devlet okulu öğretmeni özelde ders verebilecek

1592’si özel okul olmak üzere 9 bin 551 özel öğretim kurumunu ve 15 yabancı okulu ilgilendiren tasarıyla getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

Özel okullar dışında, dershane, kurs, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açılışına izin verme yetkisi bakanlıktan alınarak valiliklere devredilecek. Bu çerçevede, Kürtçe dil kursları da valiliklerin izniyle açılabilecek.

Kurs açmak için öğretim yılından üç ay önce izin alma ve özel öğretim kurumu açmada en az ödenmiş sermaye kadar mali teminat yatırma zorunluluğu kaldırılacak.

Devlet okullarında görevli öğretmenler, maaş karşılığı zorunlu ders saatleri dışında özel okullarda derse girebilecek.

Yabancı okullarda ‘Türk asıllı müdür yardımcısı’ zorunluluğu kaldırılacak. ‘Türk vatandaşı’ azınlık mensupları müdür yardımcısı olabilecek.

Özel okullarda görevli öğretmenler, öğretmen sendikalarına üye olabilecek.

Azınlık okullarında, kendi azınlık gruplarına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları okuyabilecek.

Bu okullarda yabancı öğrenci kontenjanı, toplam öğrenci sayısının yüzde 20’sinden yüzde 30’una yükseltildi.

Azınlık okulları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni arazi edinimi ve kapasite artırımını Bakanlar Kurulu izniyle yapabilecek,
ancak onarım izni valiliklerce verilecek.

Yorumlar kapatıldı.