İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRIK HAZRETLERI RESTORE EDILEN AYAZMAYI IBADETE ACTI

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 16 Eylul 2006, Cumartesi, Balat Surp Hresdagabed Ermeni Kilisesi’ne giderek, kilisenin birkac aydan beri onarimdan gecen ayazmasini saat 15:30’da yeniden ibadete acti.

Kilisenin din gorevlisi Rahip Yegise Uckunyan, Peder Stepan Gomigyan, Peder Himayag Dunanyan ve Peder Dirtad Uzunyan’in hazir bulundugu torende, Patrik Hazretleri sirayla Azize Pepronya’nin, Aziz Ardemis’in reliklerini, Aziz Ardemis’in mermerden tasvirini, ayazma cesmesini ve ayazma sapelinde bulunan hackarlari (tas kabartma hac tasvirlerini) Surp Myuron yagiyla kutsadi.

SURP HAC YORTUSU KANDILI

Ayni gun saat 20:00’de, Patrik Hazretleri yine Balat Kilisesi’ne giderek Hisgum (Kandil) dualarina riyaset etti. Saat 24:00’e kadar suren dualarda ozellikle Narekli (Van) Aziz Krikor’un sifa dileyen dualari okundu.

Dualarin ilk bolumunun sonunda vaaz eden Patrik Hazretleri, Hristiyanlik’ta hac isaretine verilen onemden soz ederek, Romalilar tarafindan bir iskence ve infaz araci olarak kullanilan carmihin uzerinde, Rab Isa Mesih’in kendini tum dunyanin gunahlari icin kurban olarak vermesiyle, carmihin Hristiyanlar icin artik yeni yasami simgeledigini soyledi. Bu nedenle, yeni yasami simgeleyen hac isareti artik Hristiyanlikla ozdeslesti. Kiliselerin tepesindeki, veya boyunlardan asilan hac isaretleri, bugun tum dunyaya Allah’in Tek Oglu Mesih Isa’ya imanla elde edilebilecek yeni yasami mujdeliyor. Patrik Hazretleri inananlara ayrica Hacverats yortusundan hemen once yuzyillardir Balat Kilisesi’nde Hisgum dualari edildigini, bunun nedeninin de isildayan hac isaretini Imparator Konstantin’le birlikte gokte goren Aziz Artemios’un (Surp Ardem) reliklerinin Balat Kilisesi’nin ayazmasinda bulundugunu acikladi. Azize Pepronya’nin relikleri de yine ayni ayazmada bulunuyor. Patrik Hazretleri, ayrica inananlarin yuzyillardan beri relikleri bu ayazmada bulunan Azize Pepronya ile Aziz Ardem’in sefaatinin gucune inandiklarini ve hastaliklara sifa bulmak icin Hacverats yortusundan hemen onceki gece bu kiliseye geldiklerini anlatti. Patrik Hazretleri, vaazinin sonunda tum beden, akil veya ruh hastalarinin sifa bulmalarini dileyerek, az sonra onlar icin dua edilecegini soyledi.


Dualarin ikinci bolumunde, Patrik Hazretlerinin riyasetindeki tum din gorevlileri horana ciktilar. Inananlar tum hastalarini horanin onune tasidilar. Rahip Yegise Uckunyan, Rahip Zakeos Ohanyan, Rahip Zadig Babigyan, Peder Drtad Uzunyan ve en sonunda da Patrik Hazretleri Incil’den sifa ile ilgili bolumleri okudular. Her Incil bolumunden sonra, Patrik Hazretleri hastalara ozel sifa dualarini okudu. Daha sonra Mesih Isa’nin uzerine gerildigi tarihi carmihin religini ihtiva eden metal hac, Rahip Yegise Uckunyan tarafindan Patrik Hazretlerine verildi. Kilisedeki tum inananlarin hep birlikte ilahilere katilmasiyla mabeddeki ruhani cosku tirmanirken, Patrik Hazretleri buyukce bir kap icinde getirilen icme suyunu tarihi carmihin religiyle kutsadi, imanla sudan icenlerin sifa bulmalari icin dua etti.

Balat’taki Hisgum dualari hep birlikte soylenilen Rabb’in Duasi ile son buldu.

Yorumlar kapatıldı.