İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa’nın sözleri küstahça ve düşmanca, derhal özür dilemeli

Papa’nın İslam dini ve Hz. Muhammed (sas) hakkındaki hakaretamiz sözleri büyük tepki çekti. Açıklamaları ‘düşmanca ve kışkırtıcı’ olarak niteleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Papa’nın derhal özür dilemesini istedi.

Almanya gezisini sürdüren Papa 16. Benedict, önceki gün “İslam’da Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ yok. İslami cihat, akla ve Tanrı’ya karşı.” dedi. Papa, Bizans İmparatoru Paleologos’un, “Muhammed, sadece kötü ve insanlık dışı şeyler getirdi.” sözlerine de konuşmasında yer verdi. Zaman’ın sorularını cevaplayan Diyanet İşleri Başkanı, bu ifadelerin ‘büyük gaf ve küstahlık’ olduğunu vurguladı. Bardakoğlu, “Herhalde yaptığından utanacak ve özür dileyecektir.” dedi. Bardakoğlu, aklıselim sahibi Hıristiyan din adamlarını da Papa’ya tepki göstermeye çağırdı.

Bardakoğlu, Papa’nın kasım ayındaki Türkiye ziyaretine değinerek, “İslam Peygamberi’ne bu şekilde hakaret eden birinin yapacağı gezinin bir sonuç doğuracağını düşünmüyorum. Bu düşüncelerle Türkiye’ye gelmesinin yararı yok.” diye konuştu. Bu sözleri söyleyen bir insanın barıştan, diyalogdan, hoşgörüden söz etmemesi gerektiğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı, “Papa, kin ve nefret arıyorsa, akıl dışılık arıyorsa kilisenin yapıp ettiklerine baksın. Kin, gözyaşı ve nefret arıyorsa Hıristiyanlık tarihine göz atsın.” dedi. Açıklamaları ‘önyargılı, kışkırtıcı ve düşmanca’ olarak niteleyen Bardakoğlu, Müslümanlara karşı tarihten gelen nefretin devam ettiğini belirtti. Bardakoğlu, “Eleştiriye açığız. Yanlışlar söylenebilir; ama İslam’ın kutsallarına dil uzatılmamalı. Tıpkı bizim Hz. İsa’ya asla dil uzatmadığımız gibi.” diye ekledi. Bardakoğlu, Müslümanlara da soğukkanlı davranarak, kesinlikle şiddet eylemlerine tevessül edilmemeleri çağrısı yaptı. Zaman’a konuşan Türk Ermenileri Patriği Yardımcısı Rahip Zakeos Ohanyan ise tepkisini, “16. Benedict’in sözlerini Türk Ermeni patriği olarak kabul etmemiz asla düşünülemez. Çok talihsiz ve uygunsuz bir açıklama. Hz. Muhammed’in insanlığa getirdiği barış, sevgi ve hoşgörü tartışma dahi götürmez. Ve yine İslamiyet’in getirdiği onca değeri kimse yok sayamaz.” sözleriyle dile getirdi. Papa’nın açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise “1 buçuk milyar insanı ilgilendiren bir konuda hakikatle alakası olmayan konuşmalar yapan bir kişinin barış elçisi olduğunu kimse kabul etmez.” dedi. Karaman, papalık mertebesine gelmiş bir insanın İslam’la ilgili yeterli bilgisinin olmamasını ise ‘affedilemez bir kusur’ olarak niteledi. Kur’an’daki ayetlerden örnek veren Karaman, “Peygamberimiz ve onun dört halifesi fert veya topluluğu İslam’a sokmak için hiçbir dönem savaşmamıştır. Bu apaçık bir iftiradır.” dedi. Prof. Dr. Suat Yıldırım da tepkisini “İslam’ın adalet ve hoşgörüsü olmasaydı, başta Hıristiyanlar olmak üzere hiçbir İslam ülkesinde farklı dinin kalmaması gerekirdi.” şeklinde dile getirdi.

İsa Yazar, Sezai Kalaycı, Mehmet Sakin; Ankara, İstanbul

Yorumlar kapatıldı.