İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk davasında gerekçeli karar

Yazar Orhan Pamuk’un Türklüğe hakaret gerekçesiyle yargılandığı mahkeme, davaya konu olan demecin davacıların şahsına direkt bir kastı olmadığına kanaat getirdi.

AA

Güncelleme: 10:55 TSI 16 Eylül 2006 Cumartesi
İSTANBUL – Yazar Orhan Pamuk aleyhine İsviçre’de yayınlanan bir gazetedeki demeci nedeniyle açılan tazminat davasının gerekçeli kararında, “Davacıların salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabulüne imkan bulunmadığı” kaydedildi.

Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 3 sayfalık gerekçeli kararında, “Açılan davada tazminata hak kazanılması için gereken matufiyet ilkesinin oluşmadığı” ifade edildi. Kararda, “Davacıların öncelikle aktif husumet ehliyetlerinin bulunmadığı sabit olduğundan davanın reddine karar vermek gerektiği” ifadesine yer verildi.

DERGİYE VERİLEN DEMEÇ HAKARET DEĞİL

Davacı olarak 6 kişinin yer aldığı dava dilekçesinde, yazar Orhan Pamuk’un İsviçre’de yayınlanan bir dergiye verdiği röportajda, “30 bin Kürt’ü ve bir milyon Ermeni’yi öldürdük. Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor” demecine atıfla, yazarın “Türk milletini topyekun itham altına soktuğu” savunulmuştu. Mahkeme, 28 Temmuz 2006 tarihli duruşmada davanın reddine karar vermişti.

Yorumlar kapatıldı.