İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NERSESYAN KOROSU’NUN 149. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Patrik II. Mesrob Hazretleri, Cumartesi, saat 18:00’de, Kumkapı Balık Hali’nden, Bostancı Kooperatifi’ne ait bir sürat teknesiyle Kınalıada’daki Patriklik Yazlık Konutu’na geçti. Patrik Hazretlerine gençlerden Anthony Küçükyan ve Yeğya Tabaşyan eşlik ettiler.

PAZAR AYİNİ

Kınalıada S. Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Nersesyan Korosu’nun 149. kuruluş, yeniden yapılanmasının ise 24. yıldönümleri, 10 Eylül 2006, Pazar sabahı, adada kutlandı.

Törenlere Patrik II. Mesrob Hazretleri riyaset etti. Surp Badarak ayinini Adalar din görevlisi Rahip Tatul Anuşyan sunarken Kutsal Sofra’ya şemmaslar Rober Küçükakbulut, Setrak Davuthan, Artun Tekiroğlu, Sayat Çınaryan ve okuyucular hizmet ettiler. Surp Badarak ilahileri şef Hagop Mamigonyan yönetimindeki Nersesyan Korosu üyeleri tarafından seslendirilirken, Şant Özbülbül de orgla koroya eşlik etti.

VAAZ

Rabb’in Duası’ndan önce vaaz eden Patrik Hazretleri, özellikle Aziz Pavlos’un (Surp Boğos Arakyal) Korint’teki Hristiyanlar’a yazdığı mektubun şu bölümünü yorumladı: “Mektubumla size acı verdiysem bile pişman değilim. Aslında pişman olmuştum – kısa bir süre için de olsa, o mektubun size acı verdiğini görüyorum – ama şimdi seviniyorum; acı duymanıza değil, bu acınızın sizi tövbeye yöneltmesine seviniyorum. Allah’ın isteğine uygun olarak acı çektiniz. Allah’ın isteğiyle çekilen acı, kişiyi kurtuluşla sonuçlanan ve pişmanlık doğurmayan tövbeye götürür” (II. Korintliler 7: 8-10).

AZİZ BÜYÜK NERSES BARTEV

Patrik Hazretleri günün anlamına işaret ederek şöyle dedi : “Nersesyan Korosu’nun yıldönümü vesilesiyle toplanmış bulunuyoruz. 149 yıl önce Kınalıada’daki inananlar bir araya gelerek, ruhani kültürlerini canlı tutmak için bu koroyu kurmuşlar, hem kilise korosuna, hem de şimdi artık var olmayan Kınalıada Ermeni azınlık okuluna Nersesyan adını vermişler. Nersesyan adının kullanılması, hayatının bir bölümünü Bizans İmparatoru tarafından o zaman Plati, bugünse Yassı adını taşıyan adada geçirmek zorunda kalan büyük aziz Nerses Bartev’den esinlenmiştir.” Patrik Hazretleri, daha sonra, Aziz Büyük Nerses Bartev’in hayatına (M.S. 330-373) değinerek, onun örgütlü sosyal yardım konusunu ilk olarak kilise seviyesinde ve kilise öğretisi olarak işlediğini, hastaneler, düşkün yurtları, yolcu hanları açtığını anlattı. Aziz Nerses Bartev Kapadokya’da öğrenim görürken, sınıf arkadaşlarından birisi de Kayserili Aziz Vasil idi. Aziz Nerses’in Aziz Vasil’in fikirlerinden çok etkilendiği ve bunları Ermeni Kilisesi’nde uyguladığı bilinmektedir.

TÖVBEYE ÇAĞRI

Hz. İşaya Peygamber’in Kitabı’na değinen Patrik Hazretleri, Allah’ın inananları hiçbir zaman yüzüstü bırakmadığını ve bırakmayacağını söyledi. Aziz Pavlos’un Korint’teki Hristiyanlar’a yazdığı mektuba değinen Patrik Hazretleri, Korinttekiler Aziz Pavlos’un sert mektubu sayesinde tövbe ettikleri için azizin memnun olduğunu anlattı. Aziz memnundu, çünkü Kilise’nin en başta gelen görevi, üyelerine tövbe çağrısında bulunmaktır. Patrik Hazretleri, Rab İsa Mesih’in sağır ve dilsiz bir kişiye şifa verdiği İncil bölümüne de değinerek, bu mucizeyi Aziz Büyük Nerses Bartev’in ruhani çalışmalarına benzetti. Patrik Hazretleri şöyle konuştu: “Bugün de açıkça söylemekten çekinmiyoruz: Kutsal Kilise bugün de şifa ocağıdır. İnsanlar bugün de inanıyor ve şifa buluyorlar. İnanç gözüyle bakıldığında bunları herkes görebilir.”

KINALIADA GENÇLİĞİ

Patrik Hazretleri, yaz aylarında Kınalıada’da vuku bulan bazı olumsuz olaylara da değindi. Bazı içkili Ermeni gençlerinin sokakta utanç verici meydan kavgalarına karıştıklarını, birbirlerini yaraladıklarını, ağza alınmaması gereken küfürler savurduklarını, karakola götürüldüklerini anımsattı. Patrik Hazretleri, velilerin evlatlarının eğitimiyle biraz daha yakından ilgilenmelerini isteyerek şöyle dedi: “Sevgililer, hayatta her şey yiyip içmekten, paradan-puldan, zevkten ibaret değildir. Tuttuğumuz yol kesinlikle tüketim kültürü olmamalıdır. Biz yaratan ve üreten bir halkız. Anne-babalar halkımızı ruhani değerlerine sahip çıkmalı ve evlatlarına örnek olmalıdır.” Patrik Hazretleri, çocuklarımızın ve gençlerimizin, halkımızın ruhani ocağı olan Ermeni Kilisesi çevresinde bulundukları takdirde, olumsuz bir çok olayın da kendiliğinden önlenebileceğini söyledi. Patrik Hazretleri, ayrıca Rahip Tatul’un adalı gençlere yönelikçalışmalarını överek, daha çok gencin bu hizmetten yararlanmasını diledi.

HOKEHANKİSD DUALARI

Surp Badarak ayininin sonunda Rab’de uyuyan ve Nersesyan Korosu’na emeği geçmiş bulunan müteveffa Patrikler, Kilise din görevlileri, koro elemanları ve Adalar’da yaşamış olan Gomidas Vartabed, Hagop Mıntsuri, Misak Medzarents, Armenuhi Terziyan gibi yazar ve kültür emekçileri için Hokehankisd duaları edildi.

SEVGİ SOFRASI

Kilise’deki törenlerin ardından Kilise salonunda bir sevgi sofrası açıldı. Bu kutlamalara da Nersesyan Korosu’nun elemanları geleneksel şarkılarla katıldılar. Nersesyan Korosu yönetim kurulu başkanı Haçik Canel 2006 yaz çalışmalarına kısaca değinerek şöyle dedi : “Her Kilise Korosu’nu bir okul gibi kabul ettiğimiz için, ‘Toplumdan nasıl yararlanırım’ değil, ‘Ben topluma için ne yapabilirim?’ anlayışıyla elimizden geleni yaparak biz bu sene de çalışmalarımıza devam ettik”. Haçik Canel daha sonra, bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

RAHİP TATUL’UN KONUŞMASI

Daha sonra bir teşekkür konuşması yapan Rahip Tatul Anuşyan, “Biz bugün gurur verici bir olayı kutluyoruz. Ancak bu gurur, çalışma ve hizmetle mümkün olabiliyor” diyerek, kilisedeki çalışmalara emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti.

149 YILLIK NERSESYAN KOROSU

24 YIL ÖNCE YENİDEN KURULDU

Patrik Hazretleri, Müteveffa Patrik Saadetli Şınorhk Srpazan döneminde, Adalar’dan sorumlu rahipken, 149 yıllık Nersesyan Korosu’nun nasıl yeniden oluşturulduğuna dair anılarını aktardı. Bu oluşumun tek amacı, adadaki Ermeni gençlerinin ruhani kültürlerleriyle yakından tanışmalarına olanak sağlamaktı. Patrik Hazretleri, şimdilerde yürütülen çalışmaları takdir ederek, her alanda sürekliliğin ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Hep birlikte söylenen Rabb’in Duası ile Nersesyan Korosu’nun yıldönümü kutlamaları son buldu.

LUSİN YANAR’IN DOĞUM GÜNÜ

Aynı gün öğleden sonra, Patrik Hazretleri, Patriklik görevlilerinden Arman Yanar ve eşi Şermin’in kızı, Lusin Yanar’ın Patriklik Yazlık Konutu’nun bahçesindeki 5. doğum günü kutlamasına katıldı.

Patrik Hazretleri, aynı gün saat 18:00’de, Bostancı Kooperatifi’nin sürat teknesiyle Kınalıada’dan ayrılarak, Bostancı üzerinden Kumkapı’ya döndü.

Yorumlar kapatıldı.