İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lagendijk: AP raporu taraflı

Ermeni ve Kıbrıs konularında Türkiye’yi suçlu gösteren raporun düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Lagendijk, ‘Aksi halde Türk halkı bizi adaletsiz ve dengesiz olarak görecek’ dedi

İPEK YEZDANİ

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu’nun geçen hafta kabul ettiği Türkiye raporunun, “Kıbrıs ile Ermeni soykırımı konularında son derece dengesiz ve tek taraflı” olduğunu söyledi.

Raporu daha dengeli hale getirmek için uğraşacağını belirten Lagendijk, “Aksi takdirde Türk halkı bizi ‘adaletsiz, dengesiz ve güvenilmez’ olarak görmeye başlayacak. AP de kendisini Türkiye’nin AB ile müzakare sürecinin dışına itmiş olacak” dedi.

British Council tarafından dün düzenlenen “AB-Türkiye İlişkileri: Türkiye’nin Müzakere Sürecindeki Bir Yılı” konulu basına kapalı konferansa; AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in kabinesinde Türkiye Masası Şefi olarak görev yapan Jean-Christophe Filori, Joost Lagendijk, AKP Milletvekili Yaşar Yakış, TESEV Başkanı Can Paker’in aralarında bulunduğu yaklaşık 50 AB uzmanı ve siyasetçi katıldı.

Konferansın ardından sorularımızı yanıtlayan Lagendijk, Avrupa Parlamentosu’nda henüz oylamaya sunulmayan olumsuz Türkiye raporunun 24 Ekim’de Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanacak ilerleme raporunu etkilemeyeceğini söyledi. Lagendijk, “Komisyonun böylesine dengesiz ve tek taraflı bir rapor hazırlama hatasına düşeceğini sanmıyorum. Bence özellikle bu rapordan sonra kullandığı dilde çok dikkatli olma ihtiyacı duyacak” diye konuştu.

Diyarbakır saldırısı

Diyarbakır’da 10 kişinin yaşamını yitirdiği patlama ile DTP’nin olaydan 24 saat önce PKK’ya yaptığı ateşkes çağrısı arasında açık bir bağ olduğunu da kaydeden Lagendijk, “Aşırı sağcılar ya da PKK, bu saldırıları her kim yaptıysa barışçıl bir çözüme ulaşmak için atılan ilk adımı mahvetmek istedi” dedi.

‘Türkiye limanları açmak zorunda’

Toplantıda konuşan Jean-Christophe Filori, Türkiye’nin müzakerelerin devamı için limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi’ne açmak zorunda olduğunu söyledi. Filori, Türkiye’nin limanlarını açmamasının, AB’nin “malların serbest dolaşımı” ilkesine karşı çıkmak olacağını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.