İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İslam dünyası Papa’dan özür bekliyor

Vatikan’ın Papa 16. Benedikt’in Müslümanlar’dan tepki çeken konuşmasının ardından, İslam dünyasından birçok yetkili Papa’nın özür dilemesine yönelik talepte bulunuyor.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

Güncelleme: 06:00 ET 16 Eylül 2006 Cumartesi
VATİKAN/CİDDE/İSLAMABAD/YENİ DELHİ/CAKARTA/GAZZE/NEW YORK – Vatikan’ın Papa’nın Almanya’da Katolik ilahiyatçılara yaptığı bir konuşmada İslam’la ilgili sözleriyle Müslümanları incitmek istemediğini açıklaması, tepkileri yatıştırmadı. Vatikan’ın resmi sözcüsü Peder Frederico Lombardi, 16. Benedikt’in inançlı Müslümanları incitmek gibi bir niyeti olmadığını, amacının dinin motivasyon kaynağı olarak kullanıldığı şiddeti reddetmek olduğunu söyledi. Ancak İslam ülkelerinden Papa’ya tepkiler dinmedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Papa’nın yanlış anlaşıldığını vurguladı.

İslam Konferansı Örgütü de, Vatikan’dan İslamiyet ile ilgili tutumunu açıklığa kavuşturmasını istedi. Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman’dan oluşan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), İslam ile ilgili sözlerinden dolayı Papa 16. Benediktus’un şahsen özür dilemesini istedi.

Papa’nın sözlerini kınayan Körfez ülkeleri temsilcileri, “İslam ve Peygamber’e karşı önyargılı yanlışlardan dolayı Papa’dan şahsen açık ve samimi özür beklemektedir” diye bir açıklama yaptı.

Papa, İslamiyeti eleştirdi

Pakistan Meclisi ise, Papa’yı kınayan bir karar çıkardı ve sözlerini geri almasını talep etti. Lübnan’daki Şii lider Ayettulah Muhammed Fadallah, Papa’nın Müslümanlar’dan özür dilemesini istedi. İranlı dini liderlerden Ahmed Hatemi, Papa’nın açıklamalarını utanç verici olarak nitelerken, Suriye Büyük Müftüsü Şeyh Ahmed Bedreddin Hasan, Papa’ya gönderdiği mektupta sözlerinin dinlerarası ilişkilere zarar vereceği uyarısını yaptı.

DİYANET İŞLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Papa’nın açıklamalarına Türk Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da sert tepki gelmişti. Başkan Ali Bardakoğlu, açıklamaları ‘kışkırtıcı, düşmanca, ön yargılı ve taraflı bir bakış’ diye nitelemişti.

NEW YORK TIMES: TÜRKİYE ZİYARETİ TEHLİKEDE

ABD’nin saygın gazetesi New York Times, Papa 16. Benediktus’un konuşmasının Türkiye’ye Kasım ayında yapacağı ziyareti tehlikeye soktuğunu yazdı. Gazete, Papa’nın sözlerine en şiddetli tepkilerden birinin Türkiye’den geldiğini belirtirken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun “Papa’nın öncelikle kalbindeki nefret ve kin duygularını başkalarına saygıyla değiştirmesi” ifadesine yer verdi.

Gazete, Türkiye’de birçok çevrenin 16. Benediktus’a, Papa olmadan önce de Türkiye’nin AB’ye girişine karşı çıkmasından dolayı tepkili olduğunu yazdı.

HİNDİSTAN’DAN DA TEPKİ VAR

Yüzde 13’ü Müslüman olan 1,1 milyar nüfuslu Hindistan’daki Ulusal Azınlık Komisyonu Başkanı Hamid Ensari ise, “Papa’nın sözleri, haçlı seferi başlatan ortaçağdaki öncülleri gibi çınladı” diye konuştu. Laik yönetime sahip Hindistan’daki en önemli dini azınlık olan Müslümanların bir derneği de bugün yaptığı açıklamada, Papa’nın sözlerini İslam’a edilmiş bir başka hakaret olarak değerlendirirken, her şeye karşın Müslümanları uzlaşmacı olmaya ve soğukkanlılıklarını muhafaza etmeye çağırdı.

Hindistan’da yayımlanan The Hindu gazetesi de Papa’nın sözlerine büyük eleştiride bulunarak, “Zamanında kutsal savaş ve terörün bir başka türü olan engizisyonu ilan etmiş bir kurumdan gelen sözler küstahlık” ifadesini kullandı.

‘AÇIKLAMALAR AKILDAN YOKSUN’

Müslüman nüfusu en fazla olan ülke Endonezya’daki ikinci büyük İslami örgüt Muhammadiye’nin Başkanı Din Syamsuddin de “Papa’nın açıklamalarının akıldan yoksun olduğunu gösterdiğini” söyledi. Bu açıklamaların, Papa’nın İslam’ı doğru anlamadığını açıkça gösterdiğini de belirten Syamsuddin, bu açıklamaların, Müslümanlar ile Katolikler arasındaki uyumlu ilişkilere zarar verebileceğini ifade etti.

Müslümanlara aşırı tepki vermekten kaçınmaları çağrısında bulunan Syamsuddin, “Papa özür dilesin dilemesin, İslam toplumu İslam’ın bir merhamet dini olduğunu göstermesi gerekir” dedi. Mısır’da Müslüman Kardeşler örgütünden yapılan açıklamada da, Papa’nın, Batı’nın İslam’la ilgili herşeye düşman olduğu tezini güçlendirdiği savunuldu.

HANİYE’DEN KINAMA

Gazze’de cuma namazından sonra gazetecilerle konuşan Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Papa 16. Benedikt’in İslam’a ilişkin sözlerini kınadığını söyledi. Haniye, “Papanın sözleri, gerçekle uyuşmadığı gibi, inancımızı hedef alıyor” dedi. Başbakan Haniye, “Papa açıklamalarını düzeltip İslam’a tasallutu bırakmalı” diye konuştu.

TARTIŞMALAR İTALYAN BASININDA

Tartışmalar, İtalyan basınında da geniş yankı buldu. Başlıklarda, İslam dünyasından yükselen ‘özür dilenmeli’ beyanatları ön plana çıkarken, sağcı gazeteler, İslam dünyasındaki eleştirileri, ‘Papa’ya tehdit” biçiminde sundu.

ALMAN BAŞBAKANI PAPA’YI DESTEKLİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İslamiyet’i eleştirdiği gerekçesiyle İslam dünyasında yoğun biçimde eleştirilen Papa 16. Benediktus’u korudu. Angela Merkel, Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Papa’yı eleştirenler, konuşmasının amacını anlamamış demektir. Konuşması, dinlere yönelik bir diyalog çağrısıydı” dedi. Merkel, Papa’nın, din adına yapılan her türlü şiddet kullanımına kararlı bir biçimde karşı çıktığını açıkladığını sözlerine ekledi.

KRİZ İTALYAN SAĞCILARINA YARADI

İtalya’da sağcı siyasetçiler ise, İslam dünyası ve Türkiye’den gelen eleştirileri, Türkiye’nin aleyhine kullanıyor. İtalyan Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği Partisi Meclis Grup Başkanı Luca Volante, Türkiye’de, Papa’nın sözlerine gösterilen tepkileri, “Tarih cahili ve Müslüman yaygaracılığı” olarak niteledi. Volente, Türkiye’nin, AB’ye almak almak isteyenlerin ‘yeniden düşünmesi’ gerektiğini söylerken, Senato Başkan Yardımcısı Roberto Calderoli de, “Dün, karikatürleri bahane ediyorlardı, şimdi de Papa’yı” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.