İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül, Fransa’yı da ortak tarihçiler komisyonuna katılmaya davet etti

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Fransa’ya, Türkiye’nin ortaya attığı Ermeni soykırımı iddialarını araştıracak ‘ortak tarihçiler komisyonu’na üçüncü ülke olarak katılmasını teklif etti.

İki günden beri Paris’te resmî temaslarda bulunan Gül’ün görüşmelerinde Ermeni meselesi de gündeme geldi. Gül, Fransız Dışişleri Bakanı Philippe Doust-Blazy ile görüşmede Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tartışmaktan çekinmediğini bildirerek konunun tartışılması için iki ülke tarihçileri arasında ortak bir komisyonun kurulmasını önerdiğini hatırlattı. Fransız bakana, Türkiye’nin bu çalışmanın sonuçlarını kabul edeceğini ilan etmesine rağmen Ermeni tarafından hiçbir cevap alamadıklarından yakınan Dışişleri Bakanı, “Bu komisyona neden Fransa da katılmasın?” diyerek Fransa’ya komisyona katılma teklifinde bulundu. Blazy’nin Gül’ün teklifini dinlediği ancak herhangi bir cevap vermediği kaydedildi.

Avrupa’da özgürlükler konusu tartışılırken Fransızların 301. maddeyi eleştirmeleri üzerine Bakan Gül, Fransız Parlamentosu’na sunulan sözde Ermeni soykırımını inkâr edenleri cezalandırmayı öngören tasarının bu maddeden hiçbir farkı olmadığını söyledi. Bu maddenin kaldırılmasını isteyen Fransa’nın inkâr yasasını çıkartmaya çalışmasının çelişki oluşturacağına işaret eden Gül’ün, “Savunacak bir şeyiniz kalmaz.” dediği bildirildi. Tarihî bir konuda, özellikle siyasi kararlarla üzerine gelinmesinden rahatsız olduklarını bildiren Gül’ün, “Yapmadığımız bir şeyi kabul etmemizi kimse beklemesin. Yapmadığımız şeyi nasıl üstlenelim?” diyerek Türkiye’nin tepkisini ilettiği ifade edildi.

Fransızlar, nükleer ihaleyi istedi

Fransa, Bakan Gül’e ‘çok özel’ ilgi gösterdi. Gezideki diplomatlar, Cumhurbaşkanı Chirac ve Bakan Blazy’nin Gül’ü çok sıcak karşıladıklarına dikkat çekerek gezinin havasının daha önceki gezilerden çok farklı olduğunu söyledi. Bunun Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderme kararından kaynaklandığı belirtildi. Öte yandan Chirac’ın Gül’le görüşmesinde nükleer enerji ihalelerinin de gündeme geldiği ve Fransa’nın ihaleyi almak istediğini belirttiği kaydedildi.

15.09.2006

Ali İhsan Aydın

Paris

Yorumlar kapatıldı.