İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gerçek niyetin ne

Papa 16’ncı Benedikt’in Almanya ziyareti sırasında İslam ve peygamberimiz Hz. Muhammed ile ilgili sarfettiği sözlerin İslam dünyasında yarattığı infial sürüyor. Müslüman liderler Papa’dan gerçek niyetini açıklamasını istediler

DIŞ HABERLER 16.09.2006

Papa 16.Benedikt’in, İslam’ı bir şiddet dini gibi gösterip, peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhinde konuşması İslam dünyasında tepki yarattı. Dün birçok İslam ülkesinde gösteriler düzenlenirken, Müslüman liderlerden de kınama mesajları geldi. Müslüman alimler ve aydınlar Papa’nın açıklamalarını hikmetten yoksun ve cahilce sözler olarak değerlendirirken kimi alimler de Papa’dan özür dilemesini istedi. İslam Konferansı Örgütü, “Vatikan, İslamiyet ve onun kurallarıyla ilgili gerçek tutumuna açıklık getirmelidir” derken, Müslüman Kardeşler Örgütü lideri Muhammed Mehdi Akif, ‘İslam ülkeleri, Papa’nın özür dilememesi halinde Vatikan ile ilişkilerini kesecekleri uyarısında bulunmalılar’ çağrısında bulundu.

DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI

Avrupa’daki Müslüman dernekleri de Papa’dan sözlerine açıklık getirmesini istedi. Fransa İslam Konseyi Başkanı Dalil Bekir, Katolik Kilisesi’ni, İslam hakkındaki gerçek düşüncesini açıklamaya çağırdı. Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı Eyman Mayzek de, “Kilise, başkalarının aşırılıklarını eleştireceğine kendi kanlı geçmişine baksın. Müslümanlara karşı haçlı seferleri, Güney Amerika’daki kanlı din savaşları, Hitler rejimi, kutsal savaş ifadesini üreten Papa 2. Urban…” hatırlatmalarında bulundu.

‘AFFI MÜMKÜN DEĞİL’

İslam Alimleri Birliği Başkanı Yusuf Kardavi, Papa’nın açıklamalarını bir buçuk milyar Müslümana karşı affı mümkün olmayan büyük bir hata olarak değerlendirdi ve özür beklediklerini ifade etti.

‘FEVKALADE ÜZÜCÜ’

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Papa’nın sözlerini “Fevkalade üzücü. Konuyu Fıkıh Akademimiz inceliyor” şeklinde değerlendirdi. Endonezya’daki ikinci büyük İslami örgüt Muhammadiye’nin Başkanı Din Syamsuddin de, “Papa’nın açıklamalarının akıldan yoksun olduğunu gösterdiği” açıklamasını yaparken, Pakistan’ın önde gelen din adamlarından Cavid Ahmed Gamdi Papa’nın sözlerini “sorumsuzca” olarak nitelendirdi.

Yorumlar kapatıldı.