İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Avrupa Parlamentosu’nu 22 sayfalık bir belgeyle uyarmış

Türkiye, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nce geçtiğimiz hafta kabul edilen rapor öncesi görüşlerini AP’ye iletti.

Zaman’ın ulaştığı 22 sayfalık belgede Dışişleri Bakanlığı, Hollandalı Hıristiyan Demokrat Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporuna paragraf paragraf cevap veriyor. Dışişleri Komitesi’nde 4 Eylül’de Türkiye’ye arka çıkan AP üyeleri ile AP’de temsil edilen siyasi grupların Türkiye koordinatörlerine gönderilen belgede Ankara, AP üyelerini birçok konuda bilgilendirerek zaman zaman uyarılarda bulunuyor. Türkiye’nin tam üyelik dışında hiçbir sonucu kabul etmeyeceğine, müzakareler sırasında siyasi meselelerin Türkiye’nin “önüne konmaması” gerektiğine işaret eden belge, müzakerelerin durması halinde Türkiye gibi AB’nin de zarar göreceği vurgulanıyor. Belgede, “Böylesi olumsuz bir gelişme AB’den beklenen küresel yaklaşımlar açısından izah edilemez olacaktır.” ifadelerine yer veriliyor. 2006 ve 2007 reform progamınına değinilen belgede Türkiye’nin bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduğu ifade ediliyor. TCK’nın 301. maddesine ilişkin içtihadın oluşmasının bekleneceği belirtiliyor. Kıbrıs konusunda AB’nin tavrının “anlaşılmaz” olduğunu kaydeden belge, Kıbrıs ve Ermeni meselesi ile Diyarbakır olaylarına geniş yer ayırıyor. Belgenin dikkat çeken kısımları şöyle:

Türkiye, Letonya’dan sonra Ermenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülkedir. Ermenistan ile ticaretimiz 120 milyon doları bulmuştur. 40 bin kadar Ermenistan vatandaşı Türkiye’de çalışmaktadır. Bütün bunlara rağmen Ermenistan’ın tavrı üzüntü vericidir. Ermenistan, ortak tarihçiler komisyonu teklifine hâlâ olumlu bir cevap vermemiştir. AP, Ermenistan’ı bu konuda teşvik edebilir. Ermenistan sınırının kapalı olması, Erivan’ın Dağlık Karabağ’ı işgali ve Türkiye sınırını tanımamasından kaynaklanmaktadır.

Güneydoğu’da artan terör, PKK’nın açıkça reform sürecini sekteye uğratma teşebbüsüdür. AB acilen PKK’ya çağrıda bulunarak şartsız silah bırakması, terörden vazgeçmesi ve kendini feshetmesi çağrısı yapmalıdır.

Diyarbakır Gün TV, Diyarbakır Söz TV ve Urfa Medya FM 26 Mart’tan beri Kürtçe yayın yapmaktadır. 12 Haziran’da da filmler ve müzik programlarındaki zaman tahdidi kaldırılmıştır.

Vakıflar Kanunu’nu mündemiç 9. reform paketinin yaz tatilinin ardından hemen Meclis’ten geçmesi için çaba gösterilecektir. Heybeliada Ruhban Okulu’nun eğitime tekrar açılması için Anayasa’mız ve laik eğitim sistemimiz çerçevesinde formüller arıyoruz.

Şemdinli olayına ilişkin mahkeme bir karara varmıştır. Hukuki süreç devam ettiğinden bu konuda daha fazla yorum yapmaya gerek yoktur.

TCK’nın 216, 277, 285, 288, 301, 305 ve 318. maddeleri uluslararası hukukun izin verdiği şekilde içinde ifade hürriyetini kısıtlayan sınırlar içerisindedir. Bu maddeler çerçevesinde yapılan muhakemeler ifade hürriyetini ihlal etmemektedir. Benzer maddeler AB üyelerinde de bulunmaktadır. Bu maddelerden açılan davaların çoğunun düştüğünün de not edilmesi gerekir.

Kıbrıs’ta Türkiye’nin daha fazla adım atması “retçi” cepheyi ödüllendirecek, “hayır” cephesini güçlendirecektir.

12.09.2006

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.