İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haberi Anadolu Ajansı geçti Atina sefaretimiz de doğruladı

İhsan YILMAZ

İstanbul Modern’de bir fotoğraf sergisi açan Gökşin Sipahioğlu, 51 yıl önce yaşanan 6-7 Eylül olaylarıyla ilgili olarak hakkında ortaya atılan iddiaları yanıtladı. Sipahioğlu, Atatürk’ün evine saldırı olduğu yolundaki haberi Anadolu Ajansı’nın geçtiğini, Türkiye’nin Atina sefaretinin de doğruladığını söyledi.

Dünyanın önde gelen fotoğraf ajanslarından SİPA Press’in kurucusu, gazeteci Gökşin Sipahioğlu’nun İstanbul Modern’deki fotoğraf sergisi büyük ilgi görüyor. Serginin açılışının 6 Eylül tarihine denk gelmesi “ilginç” bir zamanlama olarak yorumlanmıştı. Bunun nedeni de Sipahioğlu’nun 51 yıl önce yaşanan 6-7 Eylül olayları sırasında attığı manşetle halkı galeyana getirdiği iddia edilen İstanbul Ekspres gazetesinin yazı işleri müdürü olmasıydı. “Doğru Yerde Doğru Zamanda” adlı sergisinin açılışı için İstanbul’da bulunan Sipahioğlu, bunun tamamen tesadüf olduğunu, serginin ne zaman açılacağına İstanbul modern’in karar verdiğini belirtti. Sipahioğlu, 6-7 Eylül’le ilgili hakkında ortaya atılan iddiaları da şöyle yanıtladı:

“İstanbul Ekspres bir akşam gazetesiydi ve öğlen 12 gibi çıkardı. Akşam gazetelerinin en büyüğü olan İstanbul Ekspres’in satışı 8-10 bin civarındaydı. O gün saat 13.00 gibi bir haber geldi Anadolu Ajansı’ndan. Atatürk’ün evinde hasar oluştu diye. Büyük bir haberdi ve ben ikinci baskı yapmaya karar verdim. Fakat o zaman kağıt sıkıntısı yaşanıyordu. Ve kağıt almak için paramız yoktu. Fuat Büte adında büyük bir dağıtımcı vardı, bir gün önce satılan gazetelerin parası ondan alınır ve o şekilde bir iki bobin kağıt alınırdı. Onu aradım hemen, kağıt parası için. Gazetenin sahibi Mithat Perin yoktu, ona haber verildi. Mithat Perin kağıt parası bulursanız yapın ikinci baskıyı dedi. Bunun üzerine hemen hazırlığa başladık, Atina’daki sefaret ile temasa geçtim ve bir ateş eden olayı doğrulattım. Gazeteyi hazırladık ve saat 16.00’ya doğru gazete satılmaya başlandı. Tam hatırlamıyorum ama 25 bin civarında yaptık ikinci baskıyı. 300 bin baskı yapıldığı söyleniyor. Aldığımız kağıt miktarı zaten belli.”

Yorumlar kapatıldı.