İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cem Vakfı: ‘Biz İslam değiliz’ diyenler Alevilik dersi veremez

Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı, Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde 18 Eylül tarihinden itibaren Alevi ve Sünni öğrencilere ayrı müfredatlar dahilinde verilecek din derslerinin mutlaka inanan insanlar tarafından verilmesi gerektiğini kaydetti.

“Kendilerini ‘Biz İslam değiliz’ diye tanımlayan inançsız insanlara İslam din dersi adı altında Alevi çocuklarının kafalarını karıştırma hakkı verilmemesi gerektiğini kaydeden Hızlı, “Alman devletinin bu konudaki tavrını yadırgıyorum.” şeklinde konuştu. “İslam’ı reddeden insanların, İslam din dersi vermesi saçmalıktır.” diyen Hızlı, bu kişiler vasıtasıyla çocukların inançlarını kirletecek tohumlar ekilmesinin engellenmesi gerektiğini kaydetti. Türk çocuklarını okullarda mezhep bazında bölme planlarına karşı, Alman Parlamentosu’ndaki Türk milletvekillerini ve Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik’i yazdığı mektuplarla uyardığına işaret eden Hızlı, “Maalesef bugüne kadar aydınlatıcı bir cevap alamadım. Mektubumu Sayın İrtemçelik’in resmen Türkiye’ye ilettiğini biliyorum. Bundan da eminim. Ancak, henüz cevap alamadım. Bu dersleri vermeye talip olan çatı örgütünün temsilcileri bir süre önce SPD milletvekili Lale Akgün’e hitaben kaleme aldıkları bir mektupta “Bizim İslam’la alakamız yok.” ifadesini kullandılar. Böylesi bir kanaate sahip insanlar çocuklara nasıl İslam din dersi vermeye talip olurlar? Din dersi verilsin; ama inanan insanlar tarafından verilsin. İnanmayan insanlar din dersi vermesin. Ben Alman devletinin bu tutumunu açıkçası yadırgıyorum.” görüşünü savundu.

Baden-Württemberg eyaletindeki yeni uygulamaları ile alakalı olarak Karlsruhe ve Stuttgart konsolosluklarının, Türk makamlarının duyduğu hoşnutsuzluğu Ankara’ya ilettikleri öğrenilirken, uygulamanın genişletilmesi yönünde çalışmalar yapıldığı anlaşıldı. Buna göre Baden-Württemberg dışında Bavyera, Hessen ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde Aleviliğin ayrı bir inanç grubu olduğu düşüncesi ile Alevilikle ilgili din derslerinin İslam din dersleri müfredatı dışında düzenleneceği öğrenildi. Alman makamlarının din bilim ve din ile kilise arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen yasalar konusunda uzmanlara bilirkişi raporu düzenlettikleri bilgisi Alman basınında yer aldı. Frankfurt, Zaman

Yorumlar kapatıldı.