İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara´dan geç atak

Ankara, Camile Eurlings tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi’nde 4 Eylül’de kabul edilen ‘Türkiye’nin Ermeni, Pontus ve Süryani soykırımlarını kabul etmesi gerektiği’ ifadelerinin yer aldığı raporun Genel Kurul’daki oylamadan önce değiştirilmesi için Brüksel’e heyet gönderdi. Eski Dışişleri Bakanı ve TBMM Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış başkanlığındaki parlamenter heyeti, yetkililerle görüşmeler yapacak. Heyeti ilk görüşmesini, AP Dışişleri Komisyonu ile yaptı. Görüşmeden sonra yapılan heyet, açıklamasında ‘Raporun değiştirilmesi için iktidar veya muhalefet ayrımı yapılmadan çalışıyoruz, özellikle sözde Ermeni soykırımının üyelik önkoşulu olmasının engelleneceği izlenemine vardık’ denildi. Ankara’nın tepkisine neden olan rapor, kabul edilmeden önce aylarca AP’de kalmış ve tasarı aşamasındayken yüzlerce değişiklik önergesi verilmişti. Geçen süre içinde Brüksel’de bulunan Türk diplomatlar, tasarının değiştirilmesi için herhangi bir çaba sarfetmedi.

Ankara, aynı zamanda 2001’de de Fransız Parlamentosu Ermeni soykırımı yasasını kabul edinceye kadar konuya ilişkin herhangi bir diplomatik girişimde bulunmamıştı.

——————————————————————————–

Segolene’den Sarkozy’ye Türkiye yanıtı

TÜRKİYE’nin AB üyeliğine sert şekilde karşı çıkan, 2007 yılında yapılacak Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi adayı Nicolas Sarkozy’ye en güçlü cevap rakibi Segolene Royal’den geldi. Brüksel’de, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yu ziyaret eden Royal, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı çıkmanın hata olacağını söyledi. Royal ‘Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkmak felaket sonuçlar yaratır, fakat aynı zamanda birliğe üyeliğin belirli sınırları olması gerektiğini de anlamalıyız’ dedi.

——————————————————————————–

Fransız bakanın Kıbrıs itirazı

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB üyeliğine karşıtlığın yüksek olduğu Fransa’da dün ikna temaslarına başladı. Gül, Fransa’nın düzenlediği ‘ Halkların ve Kültürlerin Diyaloğu’ konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kültürler arası diyalog ortamının tesisi için çaba içinde olduğunu söyledi. Gül ve Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada da referandumda Rumların bir fırsatı teptiğini belirterek ‘Kıbrıs konusu müzakere sürecini etkilemez’ dedi. Gül’ün sözleri üzerine araya giren Blazy ise, Türkiye’nin Gümrük Birliği ek protokolünü imzalaması gerektiğini belirter ‘Kıbrıs konusunda taahhütler yerine getirilmezse sonuçları olacaktır’ dedi.

Emin VAROL BRÜKSEL

Yorumlar kapatıldı.